بروجن کجاست؟
بروجن، بروجرد، بجنورد یا بیرجند؟ آیا شما هم تا کنون در نام این چهار شهر سردرگم شده اید؟ بروجن در کدام استان است؟ با ما همراه باشید تا در این نوشتار، یکبار برای همیشه حداقل با شهر بروجن آشنایی کاملی پیدا کنیم.
بروجن کجای ایران است؟ + معرفی جاذبه های بروجن
شهرستان بروجن یکی از شهرستان های مهم استان چهارمحال و بختیاری است. بروجن در 60 کیلومتری شهرکرد واقع شده است و مساحتی بالغ بر 2250 کیلومتر مربع دارد که جمعیتی 150 هزار نفری را دربرگرفته است. 6بخش و 5 دهستان در ارتفاع 2200 متر از سطح دریا، بروجن را تقسیم کرده است. شهرستان بروجن حدود 14 از مساحت استان چهارمحال و بختیاری را به خود اختصاص داده است
شهرستان بروجن ؛ دومین شهرستان از نظر اهمیت در استان چهارمحال و بختیاری و سومین شهرستان از حیث جمعیت در استان می باشد که در دشتی به وسعت حدود ۵۸۰ کیلومتر مربع در شرقیترین نقطه استان و در محل تلاقی راههای سه استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان و فارس قرار گرفتهاست( ویکی پدیا)

وجه تسمیه
درباره وجه تسمیه شهرستان بروجن نظرات، مختلف و گوناگونی جود دارد(اورجی) وجه تسمیه دیگری است که یکی از محله های اصفهان به نام (جی) به معنی صاحب مردان نیک و پاک نام بردهاند و (اور) به معنی سرزمین و شهر (که حداقل ۲۵۰۰سال قبل از میلاد) بر بسیاری از شهرها و روستاهای ایران اطلاق میشدهاست، تعدادی از مردم این منطقه این باور را دارند که اجداد بروجنیها از روستایی در منطقه بارز و شوارز لردگان به نام اوره به این منطقه مهاجرت نمودند که پس از مدتی به اورجسته سپس اورجن و در نهایت به بروجن تغییر نام پیدا کرد .
و تعدادی دیگر چنین بیان کردند که که شهر اولیه در این محل توسط برج و باروهایی محصور بوده و به دلیل زیاد شدن برجهای این منطقه را بروجن یعنی دارنده برجهای فراوان نامیده اند.
تاریخچه
تاریخ دقیقِ سکونت مردم در مکان کنونی شهر بروجن مشخص نیست، در صورتی که قدیمیترین تاریخِ موردِ استناد برای بروجن را میتوان برپایه سنگ مزاری که چند سال پیش در این شهرستان مربوط به ۱۰۰۴ هجری قمری (۹۷۴ هجری شمسی) یافت شده محاسبه کرد. بهنوشته محمدحسن خان اعتماد السلطنه در کتاب بی نظیر مرآه البلدان در زمان ناصر الدین قاجار روستای بروجن را حسینقلی خان ایلخانی خریده بود. جمعیتِ بروجن در آن زمان تقریبا هزار خانوار بود و سه مسجدو سه رشته قنات داشت، مالیات آن ۹۳۰ تومان بود و هر سال دویست خروار بذرافشان داشت.
مروری بر تاریخچه ی بروجن
این شهرستان دارای طبیعت بسیار زیبایی است و تالاب های معروف استان چهارمحال و بختیاری مانند تالاب گندمان، چغاخور و.... در این شهرستان واقع شده اند. بروجن دارای سه بخش به نام های مرکزی، بلداجی و گندمان است که شامل شهرهای بروجن، گندمان، سفید دشت ،فرادنبه، بلداجی، و نقنه می شود. همچنین این شهرستان دارای ۵ دهستان به نام های دهستان حومه مرکزی به مرکزیت نقنه، دهستان گندمان به مرکزیت گندمان، دهستان دوراهان به مرکزیت کردشامی، دهستان چغاخور به مرکزیت آورگان و دهستان امامزاده حمزه علی به مرکزیت آقبلاغ است. شهرستان بروجن دارای 44 آبادی دارای سکنه است.

مردمان این شهرستان به زبان های فارسی، ترکی قشقایی و بختیاری صحبت می کنند . مردم شهر بروجن به زبان فارسی صحبت می کنند ، در گذشته لهجه مخصوصی در این شهر وجود داشته است که در شعر تعدادی از شاعران دیده می شود و لهجه امروز مردم با آن متفاوت است.
این شهرستان از دیرباز جایگاه و محل تولد و رشد بزرگان بسیاری مانند ابوالقاسم بختیاری بوده است. از جمله شاعران معروف می توان داراب افسر بختیاری، بهمن رافعی، حیدر علی طالب پور و... را نام برد.
آشنایی با شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری
رفتینگ مارکده - رفتینگ در جریان آرام رودخانه
فرهنگ و هنر
مرحوم شهابالسلطنه (غلامحسین خان حاجی ایلخانی پسر دوم امام قلی خان حاج ایلخانی و رئیس ایل بختیاری) را میتوان بنیانگذار فرهنگ بروجن نامید. وی در سال ۱۲۷۴ مدرسهای با مرکز کاردستی تأسیس کرد که حتی قبل از آن در اصفهان نیز چنین مدرسهای وجود نداشت. در این مدرسه از استادان نامی مثل شیخ محمدطاهر نطنزی (مدیر) و سید میرحسین مجدالادباء و میرزاعبدالرحیم خان شیرازی، میرزاسیف الله خان (معروف به تیمسار) و یک معلم زبان انگلیسی که اهل بلژیک بود، استفاده شده بود و همه ی دروس فارسی و انگلیسی و بعضی از فنون و مهارتها در این دارالفنون کوچک به دانش آموزان تدریس داده میشد. مخارج این مدرسه را شهابالسلطنه شخصا پرداخت میکرد. پس از گذشت ۲۹ سال این دبستان تعطیل شد و بعدها امیر قلی اشراقی در خانه ی خود دبستانی به نام دبستان ملی تأسیس کرد و تا چند سال این مدرسه دایر بود تا اینکه در سال ۱۳۰۹ به دستور وزیر فرهنگ وقت یک ساختمان سه کلاسه در بروجن ساخته شد. و بعدها این مدرسه جمالالدین نام گرفت. همت و تلاش افرادی مثل ملاذوالفقار باعث شد بروجن به شهری با سطح علمی بالا و تربیت پزشکان و متخصصان عالیرتبه دست پیدا کرد و در حال حاظر فارغالتحصیلان مدارس بروجن در خارج از کشور به عنوان استادان طراز اول مشغول خدمات رسانی هستند. علاوه بر این موضوع در زمینه شعر و هنر نیز دستی دارند و از شعرا و استادان بنامی برخوردار است.
پل مصلی
پل مصلی یکی از جاهای دیدنی های بروجن است.کتیبه ی سنگی روی دیواره پل نشان دهنده این است که که پل در سال ۱۳۱۹ ساخته شده است. جنس پل از ملات ساروج و سبک ساخت آن آجرچینی خفته راسته است. برای برجسته کردن نما از این سبک استفاده می شود. یکی دیگر از خصوصیات بارز معماری این پل این است که بعضی آجر ها را از سمت راست و بعضی ها را از سمت چپ میچینند. پل مصلی در سال ۱۳۳۰ در معرض سیل قرار گرفته است.و بسیاری از خطرات طبیعی را به خودش دیده و توانسته از آنها عبور کند. این پل را روی رودخانه ساخته بودند و در آن زمان از روی آن ماشین هم رفت و آمد می کرده است. امروزه به علت وجود بازارچه صنایع دستی در حاشیه پل، این پل با نام پل صنایع دستی در میان اهالی بروجن شهرت پیدا کرده است. متاسفانه حمام و آسیاب بادی که در کنار پل مصلی وجود داشتهاند به دلیل سیلاب کاملا از بین رفتهاند.
چشمه ی آب سفید
چشمه ی آب سفید بروجن یکی از بهترین و گوارا ترین چشمه های آب معدنی نه تنها در ایران بلکه در جهان است. نکته ی قابل توجهی که درباره این چشمه وجود دارد این است که این چشمه در منطقه ی حفاظت شده قرار گرفته و دسترسی به آن آسان نیست و شاید دلیل اینکه همچنان بکر مانده این موضوع باشد. سرچشمه ی آب سفید، سبز کوه در منطقه ی چغاخور است. برای رسیدن به این چشمه باید از بروجن به سمت خوزستان حرکت کنید.
آب و هوای شهرستان بروجن
شهرستان بروجن حدود 2432 متر ارتفاع از سطح دریا دارد. بروجن همواره یکی از سردترین شهرهای کشور بوده است که در گزارش های هواشناسی نام این شهر به چشم می خورد. این شهرستان از نظر اقلیمی دارای اقلیم نیمه مرطوب با تابستان معتدل و زمستان بسیار سرد میباشد. تعداد روزهای یخبندان در حدود ۱۲۲روز در سال میباشد. حداقل مطلق دمای این ایستگاه به ۳۶- درجه میرسد و حداکثر مطلق دمای مشاهد شده به ۳۶درجه سانتیگراد بالغ گردیدهاست. بارش سالانه این ایستگاه بطور متوسط به ۳۶۰ میلیمتر بالغ میگردد و دارای دو فصل خشک و مرطوب است. فصل خشک آن از خرداد تا شهریور ادامه دارد و فصل مرطوب آن از مهر ماه آغاز و تا اردیبهشت ادامه دارد. در مجموع بارش فصل زمستان به ۴۴ درصد و پاییز به ۳۲درصد و بهار به ۲۴درصد میرسد و تابستان ۱ در صد بارش را داراست.

ارتفاع بالا شهرستان و مرتفع بودن آن ، بروجن را از لحاظ زیست حیوانی و گیاهی بسیار غنی نموده است.
در ادامه قصد داریم برای شما از جاذبه های گردشگری، تاریخی - مذهبی، صنایع دستی، سوغات محلی این شهرستان توضیحاتی ارائه دهیم، پس تا پایان با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: تالاب های استان چهارمحال و بختیاری
جاذبه های گردشگری شهرستان بروجن
سیاسرد بروجن
شهرستان بروجن به دلیل همرزی نزدیک با استان اصفهان از ارثیه خویی نسبت به جذب گردشگر برخوردار است، اما ناگفته نماند، استان چهارمحال و بختیاری نیز به خودی خود در امر جذب گردشگر و طبیعت گردان فعال و پیشرو است. بروجن به دلیل ارتفاع زیادی که از سطح دریا دارد، مرکز چشمه های طبیعی بسیار جذاب است که راهی به رودخانه ها و دریا پیدا می کند، یکی از چشمه های معروف این شهر گردشگاه و چشمه سیاسرد است، که سالانه هزاران گردشگر از سراسر جهان و ایران را در خود جای می دهد، سیاسرد به دلیل نزدیکی به شهر مورد استقبال بسیاری از مسافران ایام نوروز و تعطیلات تابستانی است، در این گردشگاه منطقه ای پدید آمده است که گونه های گیاهی بسیار زیبای فضای اطراف این چشمه را جذاب و دیدنی نموده است.

چشمه زاغی در 20 کیلومتری بروجن در کنار روستای دیدنی دهنو واقع شده، زاغی نیز از طبیعت بکر و جذابی برای خاطره سازی در اطراف خود بهره می برد، چشمه گلوگرد و آب سفید نیز هم به عنوان دیگر چشمه های زلال این شهرستان نام برده می شوند. روستای قدیمی امام قیس که در بخش مرزی با استان اصفهان واقع شده است یک چشمه ناب و زیبا به نام چشمه علی دارد که از جاذبه های گردشگری در نزدیکی شهر محسوب می شود.
گندمان با تالاب و چشمه ای دلربا پذیرای گردشگران است، تالاب گندمان جز 10 تالاب پرنده گیر ایران است که دیدنش خالی از لطف نیست،

همین طور چشمه مادر و دختر در این روستا از محبوبیت بالایی برخوردار است، دیگر تالاب شهرستان، تالاب چغاخور در 40 کیلومتری بروجن که ثبت بین المللی نیز شده است، به همراه تالاب چال تر یکی دیگر از جاذبه های گردشگری محسوب می شوند.
کوهرنگ کجاست؟ آشنایی با شهرستان دیدنی کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری

در کنار این جاذبه ها طبیعت روستای گردبیشه، ارتفاعات کوه کلار و سبزکوه، چشم هر ببینده ای را مجذوب خلقت خدا می کند، دره تنگ وستگان و باغات پر میوه اطراف چغاخور و آورگان نیز از دیگر مناطق دیدنی هستند. پارک های جنگلی این شهرستان شامل : بزیال بلداجی، قزل گریش در فرادنبه و پارک ملت بروجن نیز از جاذبه های گردشگری محسوب می شوند.

اماکن تاریخی - مذهبی شهرستان بروجن
از لحاظ تاریخی این شهرستان همانند دیگر شهرستان های چهارمحال و بختیاری شرایط خوبی دارد، این شهرستان مکان های تاریخی بسیاری را در خود جای داده، بهتر است با این اماکن تاریخی - مذهبی که قسمتی از سرگذشت این منطقه را روایت می کند بیشتر آشنا شوید.
در ابتدا به خانه حفیظی ها اشاره می کنیم که به عنوان موزه مردم شناسی معروف است، این موزه گران بهای تاریخی در مرکز بروجن، آداب ، رسوم و شیوه زندگی مردم این شهرستان را همراه با فرهنگ غنی آنان که در زمینه های کشاورزی، دامپروری و بافندگی فعالیت می کردند به نمایش کشیده است، بازدید از این تاریخ کهن خالی از لطف نیست. اما در ادامه معرفی مکان های تاریخی میرسیم به بقایای دو قلعه تاریخی مرموز ضرغام السلطنه بختیاری در روستای فرادنبه و قلعه شهر سفید دشت که تاریخدانان بسیاری را برای تحقیق و تفحص درباره وقایع رخ داده در این قلعه ها مجذوب خود کرده اند.

از لحاظ مذهبی نیز مردم شهرستان بسیار علاقمند به اسلام و اهل بیت هستند، وجود امامزاده های بسیاری گواه سخنان است، به عنوان مثال : امامزاده حمزه علی بلداجی، امامزاده قیس و شیث در روستای امام قیس، امام زاده سلطان ابراهیم در روستای سرپیر و امامزاده حیدر شاه در شهر نفته اشاره کرد، که تاریخ مذهبی بروجن را ورق می زنند، از کنار مساجد کهن هم نمی توان به راحتی عبور کرد، مسجد جامع نفته، مسجد مدنی، مسجد شیخ علی، مسجد قلعه نو یا ابوذر و مسجد امام در بلداجی از این اماکن مذهبی هستند.
بقعه امامزاده حمزه علی
بقعه امامزاده حمزه علی در شهر بلداجی در شهرستان بروجن قرار گرفته است. امامزاده حمزه علی یکی از نوادگان امام سجاد (ع) است. این امامزاده بر روی تپهای سنگی قرار گرفته است. و این بنا به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در آخر به سراغ حمام های تاریخی این شهرستان می رویم که قدمت بسیار زیاد دارند، در معرفی این حمام ها، حمام مکتب خانه، حمام تاریخی گندمان، حمام بلداجی و حمام سفید دشت را می توان نام برد. یک کلیسا در روستای معموره نیز وجود دیگر اقوام مذهبی را در این شهرستان برای گردشگران روایت می کند، که جذاب و شگفتی آور است
ارامنه استان چهارمحال و بختیاری

صنایع دستی شهرستان بروجن
صنایع دستی هر شهرستان ایران نمایانگر ذوق ، خلاقیت و فرهنگ کهن آنان است، بروجن هم از این قاعده مستثنی نیست و در این بین می توان به صنایع دستی رایج این شهر اشاره نمود که بافتن انواع گلیم های هفت رنگ و البسه های محلی شهر حاکی از فرهنگ بالای مردم این شهرستان است، در کنار این صنایع می توان به نمد های خوش رنگ هم اشاره کرد، اما گیوه دوزی در این شهر قدمت بالایی دارد که بهترین سوغات این شهرستان برای گردشگران نیز محسوب می شود.
سوغات محلی شهرستان بروجن
سوغات محلی برای هر شهرستان یک نعمت بزرگ چه از لحاظ تجارت و هم از نظر یادگار بیاد ماندنی برای گردشگران که به این شهر سفر می کنند این سوغات محلی شامل گز بلداجی و لبنیات محلی است،گز بلداجی انواع گوناگون دارد که بر اساس مواد مصرفی بکار رفته در آن شامل مغز پسته، مغز بادام و ماده گیاهی مورد مصرف و همچنین شکل ظاهری آن به سه دسته تقسیم بندی می شوند. همچنین در یک دسته بندی دیگر،بر اساس میزان مغز پسته یا بادام بکار رفته، گز بلداجی به 4 دسته ممتاز، مخصوص، سفارشی و معمولی تقسیم می شود. بر اساس ماده گیاهی که در این گز به کار رفته تقسیم بندی دیگری وجود دارد، شامل گز انگبینی، گز زعفرانی و سایر اسانس ها و در نهایت تقسیم بندی بر اساس شکل ظاهری شامل گز آردی با قطعه بزرگ، گز آردی با قطعه کوچک، گز لقمه و گز شکلاتی است. اما سوغاتی که به یادگار می توان از بروجن تهیه کرد صنایع دستی مانند : گلیم ، گبه و قالی است که با ذوق زنانی که تمام احساس خود را خرج طراحی و بافت می کنند تا یادگاری زیبا از بام ایران چهارمحال و بختیاری به ارمغان آید و تحفه ای باشد برای هر میهمان شهرستان بروجن.
آشنایی با صنایع دستی استان چهارمحال و بختیاری

فاصله شهر بروجن تا سایر شهرهای استان چهارمحال و بختیاری
فاصله بروجن تا | فاصله به کیلومتر |
شهرکرد | 62.5 |
لردگان | 107 |
فارسان | 96.5 |
هفشجان | 77 |
سامان | 81 |
بن | 94 |
شلمزار | 57.5 |
چلگرد | 152 |
فرخشهر | 52 |
موقعیت و مسیر دسترسی به شهر بروجن
در ادامه می توانید فیلمی مربوط به این شهرستان زیبا را مشاهده کنید
منبع : بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
برای اطلاع ازمناسب ترین تور های گردشگری با ما در ارتباط باشید.
;
;
هنگامه
1400/5/17 08:26:55
نژاد مردم بروجن چیه؟
یاسر آذر گشسب
1400/5/17 08:26:14
سوغات بروجن چیا هست ؟ بیشتر خوراکیه یا صنایع دستی ؟
همتا
1400/5/17 08:24:42
نژاد مردم بروجن چیه ؟
بنایی
1400/5/17 08:21:49
طوایف بروجن چند دسته هستند ؟
قهرمان
1400/5/12 11:31:48
بروجن بروجرد بجنورد بیرجند دقیقا تو کدوم استانا هستن ؟
محمود قهرمان
1400/6/4 03:28:54
شهر بروجن در استان چهارمحال و بختیاری ، شهر بروجرد در استان لرستان ، شهر بجنورد در استان خراسان شمالی و شهر بیرجند در استان خراسان جنوبی است .
مهدی احمدی
1400/5/12 11:30:57
بروجن تا اصفهان چقدر فاصله داره ؟
محمود مهدی احمدی
1400/6/4 03:30:50
فاصله بروجن تا اصفهان حدودا 1 ساعت و 41 دقیقه است .
سهیل اکرمی
1399/12/8 00:52:40
بروجن واقعا تابستون ها خیلی خنکه بخصوص چشمه سیاسرد بروجن
محمود سهیل اکرمی
1400/6/4 03:31:33
بله سیاسرد بروجن بسیار آب و هوای خنک و دلچسبی داره .
علیرضا
1399/11/14 14:54:30
بروجن کجاست دقیقا؟ من که نفهمیدم بروجن با بیرجند با ...
محمود علیرضا
1400/6/4 03:32:21
بروجن در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است .
***
1399/5/7 00:58:43
سپاس بابت مطالب مفیدتون...فقط در مورد طبیعت بروجن هم عکس های بیشتری قرار بدین.
محمود ***
1400/6/4 03:34:25
ممنون از شما ... به زودی تصاویر بیشتری در مورد طبیعت بروجن داخل این صفحه بارگذاری میکنیم .
صالحی نیا
1399/5/7 00:52:35
نقشه بروجن را هم قرار بدید.تشکر
محمود صالحی نیا
1400/6/4 03:35:50
در انتهای مطالب نقشه بروجن را قرار دادیم .
ss
1399/5/7 00:50:24
ممنون... لطفا در مورد گردشگاه سیاسرد بروجن، بیشتر توضیح بدید؟
محمود ss
1400/6/4 03:39:13
به زودی مطالب بیشتری درباره طبیعت بروجن مخصوصا گردشگاه سیاسرد بروجن در سایت بارگزاری میکنیم .
@@@
1399/2/4 15:48:07
بلداجی گز خیلی خوببی داره ولی متاسفانه خیلی ها نمیدونند این گز متعلق به استانه چهارمحال و بختیاریه...
hesam ma..
1399/2/3 00:17:03
dar morde talab zebay gandoman va choghakhor mataleb beshtary bezared..motoshaker
گردشگری بیا تور hesam ma..
1400/9/15 23:49:33
دوست عزیز ممنون که همراه هستید در مورد تالاب چغاخور و تالاب گندمان مطالب جداگانه ای در سایت موجود هست.
nemat a
1399/2/3 00:14:38
فاصله این شهرستان با بقیه جاهای دیدنی استان چقدره؟ اگر میشه فاصله تا سایر جاهای دیدنی را هم قرار بدید
محمود nemat a
1399/2/4 15:45:17
می تونید از جدول استفاده کنید..
مسافر
1399/2/3 00:09:29
شهرستان بروجن طبیعت زیبایی داره و گز بلداجی هم برای سوغات و هدیه بردن خیلی خوبیه
محمود مسافر
1400/6/4 03:40:37
گز بلداجی بهترین گزینه برای سوغاتی از استان چهارمحال و بختیاری است .
علیرضا
1399/1/25 04:27:57
بروجن مرکز استان چهارمحال و بختیاری بوده ، درسته؟
رامین نیازی
1398/12/22 06:29:29
بروجن ، بجنورد، بیرجند، بروجرد .... من همیشه این چندتا را اشتباه میکردم.
فاطمه رامین نیازی
1399/2/13 16:57:40
من هم ...خخخخ
محمود
1398/12/17 11:04:49
مگه گز برای اصفهان نیست؟؟؟
samira محمود
1399/2/3 00:08:08
شهر بلداجی شهرستان بروجن هم در تولید گز فعال هست و گز مرغوبی تولید میشه در این شهر
aa
1398/12/14 03:22:25
خوب بود...لطفا توضیحات بیشتری در مورد طبیعت و جاذبه های گردشگری این شهرستان و جاذبه های نزدیک به اون بدید.
Ghazal
1398/11/28 04:24:44
متن زیبا بود ممنونم