بن از دیگر شهرستان های جذاب استان چهارمحال بختیاری است که مرکز آن شهر بن است. شهرستان بن نیز به مانند شهرستان سامان در نزدیکی شهرکرد واقع شده فاصله بن تا شهرکرد چیزی در حدود 35 کیلومتر می باشد، که جمعیتی در 28 هزار نفری را در خود گنجانده، ارتفاع این شهر همانند دیگر شهر های استان 2000 متر نسبت به سطح دریا می باشد ، شهرستان بن متشکل از 2 بخش، 2 شهر و 4 دهستان است.

شهر بِن از شمال به سد زاینده رود، از جنوب به کوه بِن و شهر وردنجان، از غرب به کوه افغان و روستای لارک (لاطان) و از شرق به کوه شیراز و سامان محدود میشود. این شهر به دلیل مجاورت با آبگیر زیبای گرداب، رودخانه و سد زایندهرود از مراکز مهم توریستی استان و ایران است. جمعیت شهر بالغ بر۱۲ هزار نفر است.از محلات این شهر میتوان به محله بازار قدیم واقع در جوار مسیل مرکزی شهر، محله قوزی Quzey، قارایال (تپه سیاه) و قبرستان قدیم اشاره نمود(ویکی پدیا)
در این مقاله قصد داریم تا شما را با جاذبه های گردشگری - تاریخی و مذهبی، آب و هوا، صنایع دستی و سوغات شهرستان بن آشنا کنیم.

جاذبه های گردشگری شهرستان بن
برای شروع معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان بن باید ابتدا نکاتی درباره تاریخچه خود شهر برای شما بازگو کنیم، درباره نام شهر تعاریف بسیاری وجود دارد که برخی معتقند این شهر بین دو ایل قشقایی و چهارمحال واقع شده بوده در قدیم به آن بین می گفتند و به مرور به بن تغییر یافته یا اینکه چون این شهر در دامنه کوه واقع شده از کلمه بُن به معنی ریشه گرفته شده اما توضیح مشخص درباره نام این شهرستان در دست نیست.
زبان اصلی این شهر ترکی قشقایی که از جنوب ایران به آنجا مهاجرت کرده اند، و به باغداری و دامپروی در دشت های چهارمحال و بختیاری مشغول بودند.
آشنایی با شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری
آبگیر یا گرداب بن

از مهم ترین مناطق تفریحی و گردشگری شهرستان بن می توان این گرداب اشاره نمود، سرچشمه ناشناخته این گرداب که از زیر کوه بیرون می آید برای گردشگران بسیار جالب است اما کشاورزان از آن برای آبیاری زمین های خود استفاده می کنند، به دلیل بازدید های بسیار زیاد از گرداب بن آنجا تبدیل به یک مکان تفریحی با امکان مورد نیاز گردشگران تا بتوانند در آنجا قایق سواری کنند و در حاشیه گرداب از آلاچیق های زیبا نظاره گر این گرداب باشند.

قلعه بارده
این قلعه در روستای بارده در شهرستان بن واقع شده که تنها قلعه ایل چهار لنگ می باشد، هزینه های بسیار زیادی برای ساخت این قلعه شده و از معماران به نام اصفهانی در طراحی آن استفاده شده تا نقشی از هنرمندی خود در این شهرستان به جای بگذارند، چهار برج مدور در چهار زاویه بیرونی قلعه جنبه تدافعی به آن بخشیده است و برای ساخت آن از خشت، آجر و سنگ استفاده شده، نکته جالب این قلعه وجود یک اطاق برای شیردهی به نوزادان بود، چراغعلی خان که دارای 16 پسر و 14 دختر بود، همیشه یک فرزند شیر خوار در قلعه داشت که این اطاق برای شیردهی ساخته شده بود. بازدید و تصویربرداری از این قلعه همیشه برای گردشگران خارجی جذاب و شگفت انگیز بوده که تمدن ایران را بیش از پیش برای آنها روایت می کند.

امامزاده سید محمد بارده
بقعــه باشــکوه ایــن امامــزاده در شهرستان بن درکنار روســتای بارده، در 53کیلومتری شهرکرد واقع شده و چشــم انداز آن فوق العاده زیبــا و دیدنــی اســت. بنــا شــامل ایــوان،گنبدخانــه، گلدســته، صحــن مشــجر، حــرم و ضریــح اســت. اصــل بقعــه متعلــق بــه دوره صفویــه اســت و در دورههــای قبــل مرمــت و اخیــرا نیز تعمیــرات و نوســازی گســترده ای در آن صــورت گرفتــه و طــرح جامــع توســعه آن در دســتور کار قرار دارد.اتــاق مرقد به ابعاد 8×8 متــر و دارای دو درب، در جانــب جنــوب و مشــرق اســت. در دو جهــت دیگــر شــمال و مغــرب بــه ظاهر دری داشــته کــه در تعمیرات اخیــر مســدود شــده اســت. ضخامــت دیــوار بیــش از یــک متــر و چهــار زاویــه اتــاق مرقــد با ایجــاد چهــار گوشــواره بــه دایره تبدیل شــده و در نتیجه گنبد بنا، بر آن اســتوار شــده اســت.
روستای جذاب شیخ شبان
این روستای تاریخی در غرب شهر بن در فاصله 15 کیلومتر آن با ساختار کاملاً طبیعی واقع شده، کوه معروف شهیدان یا شیدا که برای اهالی روستا به دلیل پیشینه تاریخی و داستان های مقدس آن بسیار مورد احترام است، دور تا دور شیخ شبان را کوه احاطه کرده و مرز این روستا با روستای یان چشمه را کوه معروف نساه تعیین می کند، ارتقاعات سرسبز با چشمه سارهای گوارا و خنک در جنوب روستا آن را به لحاظ حجم گردشگر یکی از نقاط جذاب استان چهار محال و بختیاری محسوب نموده.

از نظر مذهبی نیز وجود امامزاده سيد بهاء الدين محمد (ع) از فرزندان حضرت حمزه بنموسي بن جعفر الكاظم (ع) است كه در درهاي زيبا در جنوب غربي اين روستا در دهانه كوه بلند و سرسبزي كه به نام همين امامزاده مزين است ، مدفون گشته است.
کارگاه های خاتم کاری و پیست اسکی این روستا نیز از دیگر پتانسیل های جذب گردشگر است که می تواند با توسعه گردشگری رونق و زمینه اشتغال جوانان این روستا را فراهم نماید.

زادگاه میرزا حبیب اصفهانی
بهتر است بدانید که شهرستان بن زادگاه میرزا حبیب اصفهانی نخستین فردی که دستور زبان فارسی را بنیان گذاری کرد و معروف به پدر دستور زبان فارسی نیز محسوب می شود، همچنین او شاعر، روشنفکر، ادیب و مترجم قرن سیزدهم نیز است.
پل الله یار بن
این پل در داخل شهر واقع شده، در شــمال آن، محلــه و بــازار قدیــم بــن در جنــوب، محلــه جانبازان و در شــرق و غرب مسیل لاوار قرار دارند. این اثر در کوهپایه کوه بن و در بافت قدیم این شــهر بر روی مســیل لاوار احداث شــده اســت. طبیعت پیرامون دشــتی و اقلیــم آن معتــدل خشــک اســت.
کــوه بــن و شــیراز در جنوب غــرب مهمترین عوارض طبیعی نزدیک این پل هستند. این پل بر روی مسیل طبیعی لاوار که از شمال به جنوب شــهر بــن عبور میکنــد و دارای عمق نســبتا زیــادی اســت. جهــت عبور ســهل و آســان مــردم محله بازار قدیــم (بن جنوب به شــمال) توســط الله یار نامی ساخته شد.
پل حاج مهدی بن
ایــن پــل، همچنانکــه از نــام آن پیداســت توســط یــک فــرد خیــر بــه نــام حــاج مهدی در اواخــر دوره قاجــار ســاخته شــد. نــوع قــوس، فــرم و مصالــح آن بــا پل کنــرک قابل مقایسه اند.
پــل بــر روی مســیل لاوار که در فصول ســرد و بارانــی عبــور از آن بــه دلیــل عمــق نســبتا زیــاد ناممکن اســت جهت ارتباط آســانتر محله هــای گونــه ای در جنــوب و قــوزی در شمال بن ساخته شد.
پــل حاج مهدی دارای یــک دهانه با قوس جناقی است که بر روی پایه هایی از سنگ قلــوه در متن و ســنگ نمــای مالون و ملات گــچ و ســاروج ســاخته شــد.
صنایع دستی و سوغات شهرستان بن
رایج ترین صنایع دستی که با هنرمندی مردم به گردشگران این شهرستان ارائه می شود، مصنوعات خاتم کاری شده و گلبندی خاتم است. هنر خاتم کاری در روستای شیخ شبان چشم هر گردشگری را به خود جلب کرده و حس زیبایی به او خواهد داد، همچنین سوغات محلی بن لبنیات و عسل طبیعی به دست آمده از صنعت دامپروری است.

فاصله شهرستان بن تا دیگر شهرهای استان چهارمحال و بختیاری
فاصله تا | کیلومتر |
شهرکرد | 35 |
بروجن | 94 |
اردل | 123 |
لردگان | 196 |
آلونی | 167 |
فارسان | 60 |
شلمزار | 68 |
چلگرد | 82 |
سامان | 35 |
نقشه شهرستان بن(مسیر دسترسی به شهرستان بن)
در ادامه می توانید فیلمی مربوط به شهرستان بن را مشاهده کنید.
در ادامه بخوانید: شهرستان سامان، نگین گردشگری استان چهارمحال و بختیاری
منبع : بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
برای اطلاع ازمناسب ترین تور های گردشگری با ما در ارتباط باشید.
asal
1399/8/7 00:56:39
ممنونم، لطفا در مورد مسائل کلی مثل آب و هوا، تاریخ و پیشینه و مشاهیر این شهرستان هم مطالبی قرار بدین
samin
1399/8/7 00:55:22
سپاس ... خوب بود
سفر
1399/8/7 00:54:35
در مورد طبیعت شهرستان بن لطفا عکس های بیشتری قرار بدید
ss
1399/8/7 00:53:24
لطفا در مورد میرزا حبیب دستان بنی توضیحات بیشتری بدبد
سهیل
1399/8/7 00:52:41
ممنون....مطلب خوبی بود