شهرستان فارسان یکی از شهرستان های توریستی و زیبا واقع در استان چهارمحال و بختیاری است. شهرستان فارسان از شمال به شهرکرد و کوهرنگ از جنوب و شرق به کیار و از غرب به اردل متصل می شود. شهرستان فارسان جمعیت تقریبا ۱۰۰ هزار نفری را در خود جا داده است. ۴ شهر اصلی فارسان شامل جونقان، بابا حیدر و پردنجان می باشد، در اطراف این شهرها ۵ دهستان است که مساحت شهرستان فارسان را ۵۶۰ کیلومتر نموده است.

شهرستان فارسان بخشی از پیکره ایران است که با جاذبه های باشکوه طبیعی و گردشگری خود و همینطور پیشینه تاریخی و گذشته خود جایگاه خاصی دارد مرکز این شهرستان، شهر فارسان است که در۳۵ دقیقه و ۵۰ درجه و ۳۵ درجه طول شرقی جغرافیایی، و ۳۲ درجه و۱۶ دقیقه عرض شمالی جغرافیایی، و بلندی ۲۰۲۰ متر از سطح دریا در یک منطقه نیمه کوهستانی قرار دارد.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی فارسان
نام شهر فارسان ریشه در نام پارسوماش(سرزمین شاهان پارسی) دارد که به مرور زمان به پارسوم، سپس پارسون سپس فارسون و در صده اخیر به فارسان تغییر پیدا کرده است. اما کماکان در روستاهای اطراف و در میان بختیاریها با نامهای پارسون از این شهر یاد میگردد. در این شهرستان نقاط تاریخی، تفریحی فراوانی است(ویکی پدیا)
همچنین در مورد نام این شهر گفته می شود که چون مردم این دیار در سوارکاری و تیر اندازی مهارت زیادی داشته اند و فارس در لغت به معنی سوار یا صاحب است، این شهر فارسان نام گرفته است. از نظر تاریخی، قدمت شهرستان به دوران پیش از اسلام باز می گردد و ساکنان اولیه آن مهاجران و پیشه ورانی بوده اند که برای ارائه خدمات و حرفه خود در این منطقه ساکن شده اند.

این منطقه در گذشته محل ییلاق عشایر بختیاری بوده است و همچنین در دوره هایی از تاریخ مرکز حکومت خوانین ال بویه بوده و به علت همین پیشینه تاریخی قلعه هایی که نمایانگر اقتدار و سلطه خوانین بوده در این منطقه ساخته شده است. قلعه سردار اسعد،قلعه دهناش، چم قلعه، قلعه اسعدیه چلیچه، کتیبه مشروطیت پیر غار ، تونل پارتی پیر غارو... از آثار شاخص تاریخی این شهرستان است. یکی از بناهای کهن و تاریخی شهر فارسان، مسجد جامع این شهر است. حمام خزانه ای این شهر نیز قدمتی حدود 200 سال داشته استه که متاسفانه در اثر بی توجهی و عدم رسیدگی خراب شد و برای همیشه از بین رفت.
از لحاظ تاریخی مردم این شهرستان، نقش برجسته و مهمی در شکل گیری جنبش مشروطه داشته اند و امروزه کتیبه های مشروطیت پیر غار گواهی تاریخی بر این ادعاست.
مردم شهرستان فارسان
مردم شهرستان فارسان، عمدتا بختیاری هستند و اکثرا خود را منتسب به طایفع بهداروند می دانند. با توسعه شهر ، مردم از شهرهایی مانند کوهرنگ و روستاهای دیگر به این شهر مهاجرت کرده اند. مردم این شهر به زبان بختیاری صحبت می کنند که واژه های پهلوی و باستانی زیادی در آن وجو دارد.
جاذبه های گردشگری شهرستان فارسان
از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به چشمه و آبشار پیر غار و کتیبه های مشروطیت، قلعه سردار اسعد بختیاری چشمه سراب کاروانسرای خان اوی ،چشمه قلعه اشاره کرد همچنین شهرستان فارسان یکی از مراکز اصلی سکونت ایل بختیاری و کوچ نشینان این ایل می باشد.
از نظر گردشگری طبیعی شهرستان فارسان دارای پتانسیل های مناسبی مانند غار سراب، بابا حیدر، چشمه پیر غار و بیشه زارهای زیبا می باشد که در ادامه به معرفی تعدادی از مکان های دیدنی و توریستی شهرستان فارسان می پردازیم.
غار سراب بابا حیدر
این غار زیبا در ۵۶ کیلومتری شهرکرد واقع شده است که فاصله آن از شهر بابا حیدر ۷ کیلومتر می باشد. غار و چشمه سراب بابا حیدر در مسیر دره زیبا و معتدل امید آباد همراه با انواع گل بوته های زیبا به دهانه غار می رسیم ،یکی از دهانه های غار، چشمه ای از آب خروشان و دهانه دیگر خشک است.در دالان طویل غار قندیل های آهکی زیبا به حد وفور وجود دارد که در بعضی نقاط این قندیل ها از سقف به زمین متصل شده و تشکیل ستون های آهکی را داده اند . سن این غار با توجه به طول قندیل ها مربوط به ۱۵۰ هزار سال بر آورد شده است.

چشمه پیر غار
این چشمه زیبا در ۵ کیلومتری فارسان و ۳۷ کیلومتری شهرکرد و در روستای ده چشمه واقع شده است که مکانی بسیار دیدنی و معروف است، مردم منطقه بر این عقیده اند که این چشمه معجزه است یکی از سادات که فرزند امامان شیعه بوده است. چشم اندازهای طبیعی همچون ارتفاعات ، بیشه زارها و درختان زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است، به همین خاطر در فصل بهار و تابستان این مکان تفریحی میزبان تعداد زیادی از مسافران و گردشگران خواهد بود.


کتیبه های مشروطیت پیر غار
از آثــار صخــره ای و ســنگی شهرستان فارســان در دوران اســلامی میتــوان بــه کتیبه های مشــروطیت پیرغار اشــاره کرد. این کتیبه ها در دامنــه کوهــی مشــرف بــه روســتای ده چشــمه از توابــع شهرســتان فارســان و در فاصلــه 5کیلومتــری شــهر فارســان و 37 کیلومتــری شــهرکرد در تفرجگاه پیر غار واقع شــده اند.

ایــن کتیبه هــا متعلــق بــه دوران مشــروطیت و توسط دو تن از رهبران جنبش مشروطه خواهی بختیاری به نامهای سردار اسعد و سردار ظفر نوشته شده اند. کتیبه ها در چهار قســمت مجزا به ســینه صخره های سیلیســی و به ترتیب حدوث زمان از راست به چپ حجاری شده اند
بیشتر بخوانید: پیر غار وآثار تاریخی دوران مشروطیت
چشمه قلعه فارسان
کانــون گردشــگری چشــمه قلعــه بــا چشــم اندازهــای زیبا پذیرای گردشــگران زیادی است. همزمــان بــا ذوب بــرف هــا در فصــل بهــار، شــکوفا شــدن درختان کهنســال، و سرســبز شــدن فضــای اطــراف چشــمه قلعــه در شهرســتان فارســان ایــن منطقــه نیــز ماننــد دیگــر جاذبــه هــای گردشــگری چشــم هــر بیننــده ای را بــه خــود جلــب مــی کنــد.
جاده آسفالت ســرویس بهداشتی ســکوهای نشــیمن برای خانوارها و نزدیکی بــه گردشــگاه پیرغار را می توان از دیگــر ویژگی های چشمه قلعه عنوان کرد. ایــن تفریحــگاه در 32کیلومتــری شــهرکرد مرکــز اســتان چهارمحــال و بختیــاری ودر شهر فارسان واقع است

طاق سنگي هاي خان اوي
طاق سنگي هاي خان اوي در ابتداي دره تنگ دركش وركش ( مسير شهركرد ـ اردل ) با شيوه اي خارق العاده به صورت خشكه چين احداث گرديده اند. اين طاق سنگي درادامه قسمتي از جاده قديمي دزپارت قرار دارد.
در اين مكان با استفاده از سنگهاي تراش و با بهره گيري از فن نخ كشي طاق هاي قوسي تا عمق 7 متر، ارتقاع 5/2 و عرض 3 متر ساخته شده كه طي قرون متمادي در برابر زلزله هاي فراوان و ساير عوامل طبيعي تخريبگر، مقاومت نموده و بخشي از بنا به دست عوامل انساني تخريب شده است. غير از جاده دسترسي، در اين مكان هيچ گونه امكانات رفاهي وجود ندارد.


قلعه سردار اسعد بختیاری
علی قلی خان سردار اسعد آباد در سال ۱۳۱۸ هجری قمری این قلعه را برای سکونت خود ساخت که ۱۴ هزار متر مربع است و نمای متفاوت با دیگر قلعه ها دارد. ستونهای آن سنگی و در اشکال مختلف بنا شده است به طوری که بالای این ستون ها چهار گوش است. این قلعه در فاصله ۴۰ کیلومتری شهرکرد که با مصالح خشت، آجر، ملات گچ و خاک در حدود ۱۰۰ سال پیش ساخته شده است.

قلعه اسعدیه چلیچه
ایــن قلعــه در دامنــه کــوه جهانبیــن در بین درختهــای فراوان و جایی پاکیزه بنا شــده است. ایــن قلعــه دارای دو ســاختمان خاننشــین مربوط به عهد قاجار و فاصله آن تا روستای چلیچــه حــدود 2کیلومتــر اســت. از قلعه تا روســتای مذکور جاده ای به صورت ســنگ فــرش وجــود دارد کــه دو طــرف آن درختــان ســنجد ســر بــه فلــک کشــیده وجود دارد و زیبایــی خاصی به وجود آورده است.

ایــن جــاده از دو طــرف دارای درختــان سایه دار بوده کــه تا 40 ســال پیــش هم کم و بیــش بــه همان حالت اولیه بود متاســفانه بــر اثــر بــی توجهی درختــان آن از بیــن رفته و جاده اصلی آن نیز تقریبا محو شــده است. ایــن محل هـم ا گـر مــورد توجــه قــرارگیــرد میتواند تفریحگاه بســیار زیبا و فرح بخشی باشد
کتیبه بکان جونقان
این کتیبــه، مربــوط بــه دوران قاجــار بــوده و در تنــگ ســراب بــکان واقــع در شــمال شــهر جونقان کشف شده است. ابعاد این کتیبه102×52 ســانتیمتر بــه صــورت ایســتاده بــه خط نســتعلیق در 15ســطر توســط شــخصی به نام اسدالله نوشته شده است. متن کتیبه حدود 12سال قبل از کتیبه های مشروطیت در پیــر غــار یعنــی ســال 1322هجــری قمری نوشته شده است
تنگ درکش ورکش
این مکان یکی از زیبا و خاص ترین مناطق استان چهارمحال و بختیاری و شهرستان فارسان است. این تنگ در دوره های مختلف تاریخی یکی از گذرگاه های اصلی خوزستان به اصفهان بوده است و به اسامی مختلف مشهور بوده: راه دزپارت، راه ایلامی، راه اتابکان، راه سلطانی صفوی، راه بختیاری و..

نکته جالب در مورد این منطقه اینکه، بختیاری ها در این منطقه با استفاده از موقعیت خاص منطقه توانستند راه قشون انگلیسی را ببندند و آنها را متوقف کنند. این تنگ بسیار زیبا در ده کیلومتری جونقان به سمت اردل قرار گرفته است. این تنگه بسیار زیبا از بالای جاده به علت صخره ای بودن و شیب زیاد دید ندارد. علت نامگذاری این تنگه این است که در زمان های قدیم، عبور و مرور عشایر از این منطقه بعلت شیب زیاد و دره های عمیق کوهستانی بسیار سخت بوده و عشایر در حین عبور مجبور بودند گاهی زین چارپایان یا همان جل را گاهی به جلو(درکش ) و گاهی به عقب(ورکش) بکشند، بهمین علت این تنگه بنام تنگ درکش ورکش خوانده می شود. خان اوی یکی از زیباترین بناهای استان چهارمحال و بختیاری است که در مدخل تنگ درکش ورکش واقع شده است.

تونل پارتی شهرستان فارسان
تونــل پارتی یا اشــکانی در مکان تفر یحی پیر غار روستای ده چشمه فارسان در فاصله 3 کیلومتری مرکز شهرســتان واقع شــده است.
پارتهــا در زیــر دامنه کوه اقدام به حفر این تونل کرده و با به کار بردن سنگ و ساروج از ریزش سقف آن جلوگیری نموده اند. دهانـه تونــل بــه صـورت قوســی کوتــاه و هــر چــه بــه جلوتــر میرویم بــه ارتفاع ســقف آن افــزوده میشــود. از محــل ورودی حدود 12 متر آن قابل عبور اســت و بقیه تونل به علت ریزش مسدود شده است اما بعضی از افراد محلــی تــا حــدود 80متــر بــه درون آن رفته و از دریچه ای چوبی که در سقف تونل آماده شده دیدن کرده اند. گفتــه مــی شــود تونــل پارتــی به قلعه ســنگی بالای کوه می رسیده است.
برای آشنایی بیشتر با آثار تاریخیاستان چهارمحال و بختیاری، کلیک کنید.
امامزاده حیدر ابن مالک اشتر
حضــرت حیــدر ابــن مالــک اشــتر، ســردار رشــید اســلام همراه با انصار و امامزادگان و شــیعیان آل ابوتــراب از مدینــه بــا کاروان از شــط العــرب و ارونــد ر ود به قصــد عز یمت بــه شــهر طــوس خراســان را داشــتند کــه بــا ورود آنهــا بــه خاک ایــران و همزمانی آن با شــهادت علی ابن موســی الرضا دســتور به تعقیب آنها داده شد.
بــر اســاس همیــن دســتور حیدر ابــن مالک اشــتر را در روســتای باباحیــدر به شــهادت رســاندند کــه بعدهــا گنبــد و بــارگاه او را بهدستور اتابک اعظم ساختند
صنایع دستی و سوغات شهرستان فارسان
گردشگرانی که سالانه به این شهرستان زیبا و کوهستانی سفر می کنند، به دنبال یه هدیه نفیس یا صنایع دستی فارسان هستند تا یادگاری از سفری جذاب به همراه داشته باشند، گلیم، جاجیم و انواع بافته های عشایری از صنایع دستی مردم با فرهنگ و تمدن این شهرستان است، در کنار این هنر دستی می توان به سوغات فارسان که محصولات لبنیاتی، داروهای گیاهی، البسه محلی، عسل خوشمزه این منطقه ....است اشاره نمود.
فاصله شهر فارسان تا سایر شهرهای استان
فاصله تا | کیلومتر |
شهرکرد | 37 |
چلگرد | 57 |
اردل | 99 |
بروجن | 96.5 |
سامان | 55 |
لردگان | 172 |
بن | 61 |
آلونی | 143 |
شلمزار | 44 |
موقعیت و مسیر دسترسی به شهرستان فارسان
در ادامه بخوانید: آشنایی کامل با استان چهارمحال و بختیاری
منبع: بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
برای اطلاع ازمناسب ترین تور های گردشگری با ما در ارتباط باشید.
;
گلها
1400/5/17 08:16:25
شرکت فارسان کجاست ؟
حسن
1400/5/12 11:19:05
فارسان چهارمحال خیلی جاهای دیدنی داره
میلادی
1400/5/12 11:17:35
فارسان کجاست:؟
جیسون
1400/5/12 11:15:50
فرهنگ مردم فارسان چطوره؟
هلیا
1400/5/12 11:14:59
جاهای دیدنی فارسان کجاست ؟
تقی عابدی
1400/5/12 11:14:17
طوایف فارسان چند دسته هستند ؟
علیخانی
1400/5/12 11:13:28
سوغات فارسان چیه؟
سارا
1399/12/19 13:12:19
مطالب بسیار کامل بود
سفر
1399/6/18 15:16:38
ممنون بابت مطالب خیلی خوبتون
سهرابی
1399/6/18 15:15:49
در مورد سایر قلاع و آثار تاریخی شهرستان فارسان مطالب بیشتری بگذارید
mehdi
1399/6/18 15:13:31
سپاس، عالی بود
samiin
1399/6/18 15:12:43
در مورد مردم بختیاری شهرستان فارسان و فرهنگ و آداب و رسوم اون هم مطالبی قرار بدید
ss
1399/6/18 15:10:31
شهرستان فارسان جاهای تاریخی و دیدنی خیلی زیادی داره که واقعا دیدن داره
habib
1399/6/18 15:09:26
مطلب خیلی خوب و مفیدی بود. متشکرم
siamak
1399/3/7 00:46:56
غار سراب، چشمه قلعه،مسجد جامع و موزه فارسان و....هم از دیگر جاهای دیدنی فارسان است بعلاوه طبیعت زیبای شهرستان
فاضلی
1399/3/7 00:44:01
در مورد تنگ درکش و ورکش در نزدیکی جونقان هم توضیح بدبد...مسیر زیبایی هست و بسیار تاریخی
mm
1399/3/7 00:41:40
پیر غار واقعا جای زیباییه...هم از نظر تاریخی و هم طبیعی
44-bs
1399/3/7 00:39:06
از طبیعت زیبای این شهرستان عکس های بیشتری بگذارید
samin
1399/3/7 00:38:05
خوب بود...