شهر زیر زمینی نوش آباد پاِیتخت انوشیروان پادشاه ساسانی است که در شمال شهر کاشان و در غرب شهر آران و بیدگل و در ۱۰ کیلومتری کاشان قرار دارد. شهر نوش آباد، به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی جهان از آن یاد می شود. این مجموعه دارای قدمت ۱۵۰۰ ساله است و به دوره ساسانیان باز می گردد . مجموعه اویی در زیر بافت قدیم شهر شکل گرفته و تا سطح کنونی شهر نیز گسترده شده است، وسعت شهر به بیش از هزار و پانصد مترمربع می رسد.
شهر زیرزمینی نوش آباد، یکی از قطب های گردشگری در استان اصفهان است. بیش از هزاران گردشگر داخلی و خارجی از این اثر منحصربه فرد در شهر نوش آباد دیدن کردند و از نظر آماری، این اثر دستکن، پر بازدیدترین اثر تاریخی در ایام نوروز در آران و بیدگل بوده است.
شهر نوش آباد چه آب و هوایی دارد؟
از لحاظ جغرافیایی و آب و هوای این منطقه گرم و خشک و دارای زمستانی سرد و تابستان گرم است و از نظر توپوگرافی و عوارض جغرافیایی، بستر طبیعی شهر کویری و بیابانی است و اهالی این شهر مسلمان، شیعه مذهب و دوست دار اهل بیت اند و به زبان فارسی و به لحجه ی شیرین نوش آبادی تکلم می کنند.

سخن دکتر «آلفونس گابريل» در باره ی کویر ایران چیست؟
دکتر «آلفونس گابريل» که يک جغرافيدان و پزشک اتريشي است و کتابي به نام «عبور از صحراي ايران» تأليف کرده، در باره کوير تعبير جالبي دارد. او مي گويد: «هر کس يک بار کوير را ببيند، افسون آن تا پايان عمر رهايش نمي کند! » افسوني که دکتر «گابريل» به آن اشاره مي کند، بيش از همه و در نگاه نخست، حاصل همداستاني و اتفاق سه نيروي قاهر طبيعت، يعني «باد، آب و آفتاب» است، که سعي دارند با شدت هرچه تمام تر خاک و سرزمين کوير را بفرسايند؛ غافل از اينکه کوير زيبا همچنان مقاومت مي ورزد و دست از دلبريها و افسونگريهاي خود بر نمي دارد و همچنان زيباتر و تماشايي تر مي شود.هر بار باد با خشم و هياهو خواب شنهاي نرم را آشفته و آنها را جا به جا مي کند و زمين کوير را مي فرسايد و صيقل مي دهد، آنچه در پايان بر جاي مي ماند، تپه هاي نرم و خيال انگيز شني، هرم هاي ماسه اي با شکوه و اشکالي شبيه خرابه هاي خيالي شهرهاي باستاني هستند. سيلابهاي خروشان فصلي هم، شيارهاي عميقي بر سطح کوير ايجاد مي کنند، اما اين شيارهاي موازي و ديدني نيز، در حکم خال و خط و ابروي عروس کوير عمل مي کنند و از جاذبه هاي کوير به شمار مي روند.
صنایع دستی شهر نوش آباد چیست؟
نوش آباد را از قدیم شهر فرش دستباف خوانده اند و اکنون هم قالیبافی در این شهر رواج دارد. اینجا انگشتان سحر انگیزی را می توان سراغ گرفت که زیر انداز هایی با تار و پودی از عشق می بافند. آبی، سبز، اناری و رنگ های بسیاری در هم نهفته اند تا نقش در نقش جان بگیرد تا زمین به زیور قالی زیبا شود.
چرا این شهر به اویی معروف شد؟
شهر زیر زمینی نوش آباد را اویی می گویند. در گویش کاشی ها، اویی همان آهای است. به واسطه ساختار تو در تو و تاریک بودن شهر زیر زمینی، در قدیم افراد برای پیدا کردن یکدیگر، با صدای بلند با کلمه اوی همدیگر را صدا می کنند. هم چنین وقتی مقنی ها مشغول ساخت شهر بودند، وقتی دلو آن ها پر از خاک می شد، فردی که بالای چاه بود را صدا می کردند تا دلو را بالا بکشد و خاک را خالی کند. برای همین می گفتند: اویی! یعنی آهای!

شهر نوش آباد چه ساختاری دارد؟
شهر زیر زمینی نوش آباد شهری سه طبقه و کاملا دست ساز است که طبقه اول آن در عمق سه متری و طبقه سوم در عمق ۱۶ متری از سطح زمین ساخته شده و ارتفاع هر طبقه حدود ۱۸۰ سانتی متر است. این شهر با وسعت و پیشینیه تاریخی خود، اثری فرا تر از مراکزی است که به عنوان شهر زیر زمینی در کوبرپدی استرالیا، کاپادوکیه ترکیه یا ونکوور کانادا معرفی شدهاند. این شهر یکی از نمونه های ساختار نظامی و دفاعی است که از حفر تونل ها در زیر زمین به وجود آمده است.

شهر زیر زمینی نوش آباد، جایی است که باید از کوچه های تنگ و باریک عبور کنیم تا به دنیای شگف انگیزش برسیم. جایی رمز آلود و عجیب که سکوت تاریخ را فریاد می زند و قدرت خالق آفرینش در پدید آوردن مناظری وضف ناشدنی. جایی که روزگاری، زندگی درآن جاری بوده و اکنون، مکانی برای بازدید مردمان سراسر جهان شده است. وقتی به داخل شهر زیر زمینی وارد می شویم،هیچ صدایی از بالا به گوش نمی رسد. گویی وارد جهانی دیگر شده اید. پله های کوتاه و طولانی و عریض، ورودی شهر زیر زمینی را تشکیل داده است.

در واقع این شهر زیرزمینی ساختارهای متراکم، پیچیده و گستردهای چون دالانهای باریک تودرتو و اتاقهایی با ابعاد کوچک است. مجموعه اویی در زیر بافت قدیم شهر نوشآباد شکل گرفته و تا سطح کنونی شهر نیز گسترده شدهاست. وسعت این شهر به دلیل ارتباط میان محلات و حفاظت از جان و مال مردم در مواقع ناامنی زیاد بوده و در دو سطح افقی و عمودی گسترش یافتهاست.
غیر از ورودی اصلی ارتفاع تمام قسمتهای اویی به قد طبیعی یک انسان و بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتیمتر است. بر سطح دیوارها و در فواصل اندک، جای پیهسوز به چشم میخورد. در بعضی قسمتها نیز درون دیوار، سکوهای کوتاهی جهت نشستن ایجاد شدهاست که در بعضی از اتاقها جهت قراردادن اشیا تبدیل به تاقچه میشود.
در شهر نوش آباد، همه وسایل لازم برای زندگی وجود دارد .سرویس های بهداشتی، آب و انبار آذوقه در دسترس است. قرار گیری محلی برای نصب چراغ های پیه سو در زیر سقف ها و به فاصله یک متر از هم، تامین روشنایی شهر را بر عهده داشت. برخی از چراغ های پیه سوز کشف شده در این مجموعه، بیش از هفت صد سال قدمت دارد.

بهترین زمان برای سفر به شهر نوش آباد کی هست؟
برای رفتن به بخش کویری ابوزید آباد بهترین زمان پاییز ، زمستان و اوایل بهار هست مانند سایر نقاط کویری آب و هوای این منطقه در فصل تابستان گرم است. ولی برای بازدید شهر کاشان یا آران و بیدگل و نوش آباد محدودیت زمانی نخواهید داشت.
مقالاتی پیرامون نزدیکترین کویرهای ایران به شهر زیر زمینی اویی : کویر مرنجاب و کویر ابوزیدآباد .
منبع : بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید:
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
برای اطلاع ازمناسب ترین تور های گردشگری با ما در ارتباط باشید.
Omid
1399/1/18 12:12:00
خیلی جالبه امیدوارم بتونم یبار اینجارو تجربه کنم
فاطمه
1399/1/18 12:11:03
در حال حاصر کسی اینجا زندگی میکنه؟
محمدرضا
1399/1/18 12:10:17
بازدید از این شهر جز تورهای کویرتون هست؟