مسجد جامع چالشتر یکی از مساجد زیبای موجود در استان چهارمحال و بختیاری است که در شهر چالشتر واقع شده است. چالشتر در حدود 9 کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.
این مسجد زیبا در دوران قاجار و در سال 1276 هجری قمری به دستور حاج محمد رضا خان چالشتری در شهر چالشتر ساخته شده است و قبلا در داخل قلعه قدیمی چالشتر قرار داشته است و هم اکنون نیز از سمت جنوبی به قلعه قدیمی متصل است و از سمت شرقی نیز به خانه سنتی آزاده چالشتر اتصال دارد
خانه آزاده چالشتر کجاست؟

مسجد جامع چالشتر حدود 4 هزار متر مربع مساحت دارد و جز مساجد دو ایوانی محسوب می شود. و شامل ورودی ، صحن، رواق هاي شرقي و غربي، ايوان هاي شمالي و جنوبي ، فضاهاي جانبي ايوان و شبستان زمستاني است .
کتیبه ای که در سر در غربی موجود است تاریخ 1267 هجری قمری را نشان می دهد . همچنین بر روی منبر چوبی و زیبای مسجد نیز تاریخ 1267 هجری قمری دیده می شود. در سر در شمالی مسجد کتیبه ای موجود است که در آن تاریخ 1268 هجری قمری یا تاریخ اتمام کاشی کاری مسجد مکتوب شده است. همچنین درب چووبی واقع در ضلع غربی مسجد نیز بر روی خود تاریخ 1320 هجری شمسی را دارد.
آشنایی بیشتر با کوهرنگ زیبای بختیاری

بنای مسجد جامع چالشتر در تاریخ 12 آذر 1375 با شماره 1779 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
این مسجد که با توجه به کتیبه های موجود در آن از آثار نیمه دوم قرن سیزدهم هجری قمری است. در کتیبه سردر نام میرزا اسماعیل کاشیپز اصفهانی، سازنده تزیینات سردر دیده میشود و در کتیبه منبر چوبی نام خطاط آن عبدالرحیم آمده است. در چوبی ضلع غربی را استاد ناصر چالشتری ساخته است.
مسجد جامع چالشتر دارای دو ورودی می باشد که در ضلع غربی و ضلع شرقی مسجد واقع شده اند.

سردر شرقی و تزیینات کاشیکاری آن کاملا مرمت و بازسازی شده اما کاشیکاری سردر غربی آسیب دیده و قسمتهایی از آن فرور یخته است. امروزه نمای جبهه جنوبی صحن را با پنجره های فلزی پوشانده اند .سطوح داخلی مسجد گچ اندود است ودر رأس گنبدها، روزنه های نورگیر تعبیه شده است . محراب این شبستان نوسازی شده است .
این مسجد دارای دو شبستان بهاره و زمستانه می باشد که شبستان زمستانه از نظر ارتفاع کوتاه تر است و دارای چند ردیف ستون سنگی می باشد که طاق و گنبد را برفراز خود نگه می دارند.
شبستان بهاره دارای منبری است چوبی با هفت پله که در طرفین آن سوره های “چهارقل” قرآن، آﻳﺔ الکرسی به زیبائی نقش بسته است. تاریخ ساخت این منبر که همزمان با احداث مسجد است نیز بر روی آن کنده کاری شده است.
در رواق های شرقی و غربی تزئینات کاشی گل و بوته بکار رفته و آیات قرآن و تاریخ احداث مسجد برآن نقش بسته است.

صحن مسجد جامع چالشتر به ابعاد 13×5/18 متر می باشد و در جبهه شرقي و غربي داراي رواق هاي طاقدار با ستون هاي سنگي و نماي کاشيکاري است . در ضلع شمالی و جنوبی صحن، ايوان و در ميانه آن، حوضي سنگي زیبایی ساخته شده است . ايوان جنوبي يا شبستان تابستاني مسجد داراي گنبدي آجري بر چهار طاق جناغي و جرزهاي آجري است . گوشواره هاي زيرين گنبد با نقوش آجري تزيين شده است . در ضلع جنوبي محراب و در اطراف آن، طاق نماهاي کاشيکاري تعبيه گشته است . در طرفين ايوان، دو فضاي گنبد دار قرار گرفته است .
جنس این بنا از سنگ، آجر و کاشی است و دارای چهار ایوان و شبستان و حوضخانه، تطهیرخانه و سردر ورودی است. در داخل شبستان جنوبی این مسجد منبر چوبی زیبایی تعبیه شده که در اطراف آن آیاتی از قرآن بر روی چوب، منبتکاری شده است. بر اساس منابع بررسی شده در نیم قرن اخیر، مناره های مسجد را ابوالقاسم خان آزاده مرمت و شبستان آن را آجر فرش کرده است.
زیباترین روستاهای استان چهارمحال و بختیاری

بر سردرب مسجد جامع چالشتر اینطور حک شده است:
هوالله العزیز
قال رسول الله ص ع و آله
انا مدینه العلم وعلی بابها
مردمان، خانه ی خدا اینجاست
جای پاکان بی ریا اینجاست
به سعی و عمل میرزا اسمعیل کاشی پز اصفهانی
همچنین بر روی کاشی های مسجد نیز این ابیات نقش بسته است:
تبارک الله از این مسجد جدید مشیّد
که سر کشیده ز رفعت، بر اوج چرخ ممرّد
رسانده اصل بنای متین به ماه و مهر
گذشته فرع بنا تا بماه و مهر مصعّد
چو نور مهر بر او تابد از دریچه ی مشرق
کند به ساحت مغرب سواد سایه ممدّد
به حیرت از خردم شد سوال و بانی مسجد
بگفت حاجی محمدرضا خان مویّد
جهان جود و معانی که از تفضل ایزد
شکوه و دولت و جاهش شود بدهر مٶبّد
سٶال کرد ز تاریخ مخلص از خرد او گفت
شد است کعبه ی دویّم همین جدید معبّد
منبع: بیا تور
در ادامه بخوانید : ورزش مفرح و شاد رفتینگ
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.