اماکن مذهبی از دیرباز مورد توجه بوده اند. اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری علاوه بر داشتن جاذبه های معنوی، به علت قرار گیری در کنار جاذبه های گردشگری استان، بخصوص طبیعت زیبای منطقه به قطب های زیارتی، فرهنگی، گردشگری تبدیل شده اند. در ادامه به معرفی برخی از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری خواهیم پرداخت.
درختان مقدس
در سطح استان چهارمحال و بختیاری درختان كهنسالی وجود دارند كه مردم منطقه بادیده احترام بدانها مینگرند و به نوعی با اعتقادات مذهبی آنها درآمیخته است.
اکثر این درختان از گونههای جنگلی هستند و در نقاط مختلف استان پراكندهاند.
برخی از مردم منطقه تكهای از لباس خود را پاره میكنند و به آن میآویزند و اعتقاد دارند كه حاجت آنها برآورده خواهد شد. در صورت برآورده شدن نیاز و حاجت نذركننده، گوسفندی را در پای آن ذبح و قربانی میكنند. شگفتی این درختان در قدمت و كهنسالی آنهاست.
تعدادی از این نوع درختان و مكان آنها عبارتاند از :
درخت گلابی در باباحیدر، درخت بلوط در اردل، درخت چنار در آلیكوه (چشمه مولا)، درخت سیب در سمیرم (چشمه ده كردوورك)، درخت نارون در طاقانك (باغ ارجن)، درخت بلوط در شهركرد (گردنه رخ)، درخت بلوط در ارجنگ، درخت بادام در نافچ.
امامزاده محمد اکبر(ع) دستگرد
یکی از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری امامزاده محمد اکبر دستگرد است. این امامزاده در دستگرد امامزاده، واقع شده. دستگرد امامزاده دهستانی از توابع بخش فرخ شهر در شهرستان شهرکرد است.
امامزاده محمد اکبر(ع) دستگرد فرزند حضرت علی(ع) و برادرحضرت امام حسن و حسین (ع) است. ایشان از عربستان به سمت ایران حرکت کردند و وارد ایران شدند تعدادی از دشمنان این حضرت ،امامزاده رادنبال کرده و ایشان وارد منطقه دستگرد می شوند.
امامزاده با دشمنان درگیر شده و یاران ایشان در محلی به نام شیدان یا شهیدان در دامنه کوهی درشمال منطقه به شهادت میرسند و امامزاده به داخل جنگلی که الان دستگرد کنونی دراین مکان قرار دارد وارد می شوند و ایشان رامحاصره و به شهادت می رسانند. چندصد سال بعدامامزاده به خواب مرد مومنی از قزوین می آیند و به ایشان امرمی کنند که به این جنگل آمده و درختان رابه ترتیب بریده هرکجا خون ازتنه درخت بیرون زد بدان کنارهمان جا قبر من است، کنار این درخت پولی وجود دارد که با آن برای من بارگاه بسازید . مرد به این منطقه آمده واین محل را پیداکرده و بارگاهی برای ایشان می سازند که الان مقبره ی آن حضرت در همین مکان است.
امامزاده محمد اکبر(ع) دستگرد یکی از زیارتگاه های مهم منطقه است که بنای آن را می توان به دوران صفویه نسبت داد . این بنا شامل سردری بلند ، جلوخانی وسیع ، دهلیزی با غرفه های متعدد ، مسجدی با شبستان ستون دار از سنگ تراشیده شده و سقف آجری است . بقعه امامزاده با طرح هشت ضلعی و از آجر ساخته شده و دارای گنبدی بلند و دوپوش است . برروی در ورودی ضریح اشعاری درباره شخصیت و اهمیت این امامزاده نوشته شده است .
بنا در دوران سلطنت مظفرالدین شاه، توسط شخصی به نام محمود خان ملقب به خان باباخان ریاحی تعمیر شده است . در این مکان چند آسیاب و یک عصاره خانه وجود داشته که ازبین رفته اند ، علاوه بر این وجود غرفه های ویران شده در صحن مجموعه نیز نشان دهنده اهمیت و موقعیت ممتاز این امامزاده در گذشته بوده است . از جمله آثار با ارزش این بقعه کتیبه ای به خط محمد صالح خطاط مشهور و کتیبه نویس عهد صفوی بر روی سنگ به تاریخ ۱۱۲۴ هـ . ق است.


امامزاده حمزه على
امامزاده حمزه على که از نوادگان امام سجاد (ع) است در ۳۵ کیلومتری بروجن و ۵ کیلومتری غرب شهر بلداجی، در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
به مناسبت موقعيت طبيعى و آب و هوا و ديگر جاذبههاى پيرامون آن همه ساله هزاران گردشگر از داخل و خارج استان به اين محل مىآيند و با برپايى چادر چند روزى را در آن جا اقامت مىکنند. در سالهاى اخير زائرسراى مناسبى در محوطه امامزاده احداث شده است.

امام زاده شیخ شبان (سیدبهاءالدین محمد)
از دیگراماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری امام زاده شیخ شبان (سیدبهاءالدین محمد) است. این امامزاده از فرزندان حضرت حمزه بن موسی بن جعفر کاظم در درهای زیبا و دهانه کوه بلند و سرسبزی در ۲ کیلومتری جنوب غربی روستای شیخ شبان مهد خاتم در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است و به عنوان یکی از امامزادگان صحیح النسب و مهمترین کانونهای فرهنگی، زیارتی و گردشگری استان و منطقه، همواره و از دیرباز، پذیرای حضور سالیانه هزاران زائر و گردشگر از اطراف میباشد.
بقعه کنونی امامزاده سیدبهاءالدین محمد که البته بخش زیادی از آن در چند سال اخیر مورد بازسازی و تجدید بنا قرار گرفته، مربوط به دورانهای صفویه و قاجاریه، با نمای چهار گوش گنبد دار و دارای کتیبه و تاریخ است که قبلاً دارای ایوان و بالکون ستونی برزگ، مصفا و زیبا با حجرههایی در اطراف و برخوردار از چشم انداز کوهستانی بود.
کلمه «شیخ شبان» به معنای «چوپان بزرگوار» است که یکی از القاب امامزاده سیدبهاءالدین محمد هم محسوب میشود.
احداث مسجد جامع روستای شیخ شبان هم به حدود قرن نهم و دهم هجری قمری، یعنی زمانی بر میگردد که عدهای از اولاد امامزاده سیدبهاءالدین محمد، در این روستا ساکن شدند.


امامزاده بابا پیر احمد
بابا پیر احمد پسر سید بهاءالدین محمد است. امامزاده بابا پیر احمد در روستای چم جنگل در نزدیکی سامان قرار دارد و ساختمان اصلی آن شامل گنبد و دو ایوان است. داخل گنبد با آیاتی از قرآن مجید و تصاویری از مجالس مذهبی گل و بوته منقوش شده است.


امامزادگان حليمه وحكيمه خاتون
از جمله امام زاده های معروف و مورد احترام و یکی از مهمترین اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری، امامزادگان حليمه وحكيمه خاتون یا امامزاده دو معصوم شهرکرد است.
پدر ایشان «ابراهیم مجاب» نام دارد و با چهار واسطه به امام موسی کاظم (ع)می رسد. بقعه ی این دو امام زاده از بناهای قدیمی و تاریخی شهرکرد به شمار می رود و در هسته مرکزی و بافت قدیمی شهر قرار دارد. با این که از بانیان اولیه این امام زاده تاریخ و سندی دقیق در دست نیست، ولی از مندرجات کتاب های تاریخی و آثار تاریخی و قبرها و ساختمان های اطراف، می توان دریافت که این اثر تاریخی و مذهبی مربوط به قبل از دوره ی اتابکان بوده است و آنان نیز در عمران آن همت گماشته اند. بعدها بقعه رو به خرابی و ویرانی گذاشته بود تا این که در زمان صفوی و دوران کریم خان زند و دوره ی قاجار، پس از تعمیرات گوناگون به این وضع فعلی باقی مانده است و با همت بزرگان و علماء و اهالی محل و به دستور ( سید محمد امام جمعه) تجدید بنا شده بود. در واقع سبک فعلی ساختمان امام زاده یادگاری از دوره قاجاریه است که بازسازی و مرمت اساسی شده است.
بقعه مبارک امامزادگان دو خاتون شهرکرد شامل پیش ایوان ستون دار سنگی، سردر، هسشتی و ساختمان اصلی است. سر در با کاشیهای هفت رنگ قاجاریه تزئین و در بالای آن کتیبه سنگی با اشعاری، معرف بانی و تاریخ ساخت آن و نقش شیر و خورشید بر روی کاشی در بالای کتیبه سنگی است. بر بدنه هشتی دو کتیبه با اشعاری در مدح و معرفی امامزادگان نصب شده است. بقعه اصلی دارای ایوان ستون دار سنگی است.

امامزاده عبدالله سورک
امامزاده عبدالله سورک در فاصله 45 کيلومتری جنوب شهرکرد و در روستای سورک از توابع بخش کيارقرار دارد . ساختمان اين بنا که حدود 40 سال پيش و به دستور بی بی تاج الملوک همسرفريدون خان بختياری ساخته شده ، به شکل هشت ضلعی بوده و نمای بيرونی آن هر چهار جهت اصلی را داشته است . بنای اين امامزاده با الهام از مساجد چهار ايوانی و با مصالحی چون آجر قرمز و گچ ساخته شده است.

امامزاده شاه البرز
یکی دیگر از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری که در آلیکوه واقع شده است امامزاده شاه البرز است.این امامزاده در روستای آلیکوه در 36 کیلومتری اردل واقع شده است. مساحت بقعه و کل بنا 30 مترمربع است . بنای امامزاده به صورت قدیمی بوده و از سنگ و چوب ساخته شده است.


امامزاده محمّد (سلطان سبزه پوش)
امامزاده محمّد معروف به «سلطان سبزهپوش» و «سيد محمّد» از دیگر اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری است که در نزدیکی روستای اِشكفتَك و ۴ كيلومتري شهرکرد قرار دارد. نسب امامزاده سید محمّد با یازده واسطه به امام سجاد(ع) میرسد.
بقعهی امامزاده از لحاظ معماری از سابقهی تاریخی زیادی برخوردار است و پيش از دورهي صفويه به صورت خشتی و گلی بوده است و پس از صفويه گنبد فعلي به جاي آن ساخته شد و حدود امامزاده همين زمينهاي فعلي امامزاده بوده است..
امامزاده محمّد از دیرباز مورد توجه مردم شهرستان شهرکرد (به ویژه ناحیه غرب شهرکرد) بوده و هست. به علت نزديكي بقعه به مركز استان، موقعيت و راه مناسب و دسترسی آسان، همواره زائرين زيادي از شهرکرد و روستاهای اطراف برای زیارت به اين مکان مذهبی ميآيند


امامزاده سید علاءالدین
بنای امامزاده سیدعلاء الدین ده كهنه که در میانكوه اردل قرار دارد ، دارای سقف و بنایی كوتاه بوده وفضای داخلی آن نیز بسیار کوچک است . پلان بنای زیبای این امامزاده به شکل چند ضلعی طراحی شده است.
امامزاده عسگر علی گندمان
یکی از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری که بنای آن به دوره اتابکان در چهارمحال و بختیاری باز می گردد امامزاده عسگر علی گندمان است. این امامزاده در روستای گندمان واقع شده و اهمیت خاص آن از این لحاظ است که قدیمی ترین نوع پلان چهارگوش را دارا می باشد . بنای این امامزاده به دوره اتابكان در چهار محال و بختیاری باز می گردد . این بنا که با خشت ساخته شده از بیرون به صورت یک چهارگوش گنبددار و از داخل چند ضلعی است . گنبد این امامزاده به شکل یک پوشه آجری است كه جهت محافظت بیشتر در برابر عوامل طبیعی یک روكش فلزی نیز بر روی آن كشیده اند
امامزاده علی بن احمد
این امامزاده از نوادگان حضرت علی(ع) است و در پنج کیلومتری شهرفرادنبه و دوکیلومتری دهنو از توابع شهرستان بروجن است و فاصله آن تا مرکز شهرستان 10 کیلومتراست.

امامزاده سلطان ابراهیم
این امامزاده ازنوادگان امام موسی کاظم(ع) است و در روستای سرپیر در 65 کیلومتری بروجن واقع شدهاست .
امامزادگان قیس بن علی وشیث بن قیس
از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری، واقع شده در روستای امام قیس، امامزادگان غیث ابن علی و شیث ابن علی است که ازنوادگان امام علی(ع) هستند و در روستای امام قیس در40 کیلومتری بروجن قرار دارند.
امامزاده سیداسماعیل
ازنوادگان امام موسی کاظم (ع) است و در روستای اسماعیل شلیل در 250 کیلومتری بروجن واقع شده است . این امامزاده در منطقه کوهستانی و پوشیده از درختان جنگلی استو چشمه های پرآب و سرد دارد که تابستان ها عشایر بختیاری در اطراف آن چادر زده و به زندگی ییلاقی خود ادامه می دهند
امامزاده میرشاه حیدر
این امامزاده از نوادگان امام جعفرصادق(ع) است این امامزاده در کنارروستای نقنه (پنج کیلومتری بروجن ) به شهادت رسیده . درزمان سلطنت قاجار گنبد وبارگاهی زیبا به سبک معماری قدیم به صورت هشت ضلعی بر روی مرقد امامزاده ساخته اند . در کنار امامزاده تأسیسات از جمله محل اسکان برای زائران تهیه نمودند . از این مکان ها برای مراسم سوگواری استفاده می شود.

امامزاده سیدمحمد بن موسی بن جعفر
امامزاده سید محمد(پسر امام موسی کاظم (ع) از اماکن مذهبی استان چارمحال و بختیاری و شهر فارسان است است که در مدخل شهر فارسان قرار دارد . بقعه وبارگاه در زمان فرمانروایی اتابک اعظم پادشاه ایران در سنه 564 ه. ق ساخته شده و به مرور زمان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.

امامزاده سید میراحمد
این امامزاده از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است و در روستای باباحیدر شهرستان فارسان قرار دارد . بقعه اولیه بنا به فرمان اتابک ساخته شده و به مرور زمان بازسازی شده است.
امامزاده ملك خاتون
از دیگر اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری، امامزاده ملک خاتون( از نوادگان امام موسی كاظم(ع)) است. این امامزاده در روستایی به نام گوشه و در مركز روستا واقع شده است و در 15 كیلومتری شهرستان فارسان است. بنای اولیه آن امامزاده در سال 546 ه.ق به دست اتابك گذاشته شده است كه در طی سالهای اخیر بازسازی و مرمت شده است .
امامزاده آب مراد
امامزاده سید سعید معروف به آب مراد از نوادگان امام موسی کاظم (ع) در قسمت شمال روستای چلیچه که یكی ازروستاهای بزرگ میزدج است ، قرار دارد که همه ساله عده زیادی از روستاهای اطراف به این امامزاده می آیند و به نیت روا شدن حاجات در چشمه ها و حوضچه های مجاور آن استحمام می كنند .


امامزاده عباس علی
این امامزاده ازنوادگان امام موسی کاظم(ع) است و در 10کیلومتری روستای آلونی و درکنار روستا واقع شده است.

امامزاده پیر محمد علی
این امامزاده ازنوادگان امام کاظم(ع) است و در روستای منجرموئی در10کیلومتری لردگان واقع شده است. این امام زاده جاده آسفالت دارد ولی آب آشامیدنی وبرق وروشنایی ندارد . ظرفیت پذیرش امامزاده در روز150 نفراست . تابستان گرم و زمستان معتدل دارد و فصول مراجعه زائرین بهار و تابستان است و هر هفته30 زائر به امامزاده مشرف می شوند . مساحت بقعه 17 و مساحت کل بنا50 متر مربع است.


امامزاده سید جعفرثیامی
این امامزاده ازنوادگان امام کاظم(ع) است و در روستای ثیامی در50 کیلومتری لردگان قراردارد . جاده آسفالت دارد و برق و آب آشامیدنی ندارد . مساحت بقعه 12و مساحت کل بنا 50 متر می باشد.
امامزاده محمد حنفیه
امامزاده محمد حنفیه از اماکن زیارتی و مذهبی استان چهارمحال و بختیاری واقع در روستای مالخلیفه می باشد. این امامزاده از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است و در روستای مال خلیفه در 55 کیلومتری لردگان واقع است.

امامزاده حسن علی اکبر
امامزاده از نوادگانامام کاظم(ع) است و در روستای علی اکبر در 77 کیلومتری لردگان واقع است.
امامزاده سید محمد
این امامزاده از نوادگان امام کاظم (ع) است و در بالای روستای سید محمد در40 کیلومتری لردگان واقع شده است.
امامزاده احمد
امامزاده احمد از نوادگان امام کاظم (ع) است و در وسط روستای شیرمرد در54 کیلومتری لردگان واقع شده است . ظرفیت پذیرش در روز 150نفر است و هر هفته 30 نفر زائر به امامزاده مشرف می شوند . مساحت بقعه 40 و مساحت کل بنا100متر مربع است.
امامزاده شاه عبدالباقی
این امامزاده ازنوادگان امام موسی کاظم(ع) است و در روستای کل گچی در پنج کیلومتری لردگان واقع است.
امامزاده جعفر
این امامزاده از نوادگان امام کاظم(ع) است و در روستای پیران در چهار کیلومتری لردگان واقع شده است.
امامزاده سید احمد
این امامزاده ازنوادگان امام موسی بن جعفر(ع) است و در روستای ارمند در20 کیلومتری لردگان واقع شده است.
امامزاده سید سلطان
این امامزاده از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است و در روستای زرین درخت در 17کیلومتری لردگان واقع شده است . ظرفیت پذیرش در روز300 نفر است و هر هفته 50 نفر زائر به امامزاده مشرف می شوند .

با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
;
Vonooceap
1400/4/27 01:23:23
<a href=http://vslasixv.com/>lasix generic online</a>
علی
1399/12/25 05:23:41
این حرم امامزاده محمد حنفیه(ع).....واقع در استان گیلان ....لوشان....روستای بیورزین هست....نه در چهارمحال !!!