منطقه حفاظت شده سبزکوه، یکی از مناطق حفاظت شده استان چهارمحال و بختیاری است که در حدود 150 کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. این منطقه 54200 هکتار مساحت دارد.
منطقه سبزکوه قبل از سال 1365 به صورت منطقه آزاد مورد حفاظت قرار میگرفت ولی از سال 1265 با بررسی و مطالعات انجام شده و به دلیل دارا بودن پتانسیلهای غنی گیاهی و جانوری، توپوگرافی ویژه به صورت منطقه شکار ممنوع تحت حفاظت قرا گرفت.
آشنایی کامل با استان زیبای چهارمحال و بختیاری

پس از آن در سال 1369 و حفاظت مؤثر به صورت منطقه حفاظت شده به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسید و در سال 1370 عملاً با این نام مورد حفاظت قرار گرفت.
موقعیت جغرافیایی منطقه حفاظت شده سبزکوه
منطقه حفاظت شده سبزکوه با وسعتی بالغ بر 54200 هکتار در فاصله 150 کیلومتری از مرکز استان و 30 کیلومتری شهر لردگان قرار دارد. موقعیت این منطقه بین طولهای جغرافیایی 50 درجه و 40 دقیقه و 51 درجه شرقی و عرض جغرافیایی 37 درجه و 27 دقیقه و 31 درجه و 54 دقیقه شمالی واقع شده است.
این منطقه در شهرستانهای بروجن، لردگان و اردل قرار دارد. بلندترین ارتفاع مربوط به کوه هزاره با ارتفاع 3870 متر و کمترینشان 1120 متر از سطح دریا میباشد.
اقلیم منطقه حفاظت شده سبزکوه
منطقه سبزکوه از نظر استقرار در اقلیم لردگان قرار دارد که این اقلیم دارای آبوهوایی نیمه مرطوب با تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد و همینطور میانگین بارش سالانه آن 800-400 میلیمتر و میانگین دمای سالانه 14/2درجه سانتیگراد باشد و در ارتفاعات بلند هوای سرد همراه با برف را دارا میباشد.
آشنایی با همه مناطق حفاظت شده استان چهارمحال و بختیاری

منابع آبی منطقه حفاظت شده سبزکوه
رودخانه ونک که از پیوستن رودخانه کرهبس تشکیل و از داخل منطقه عبور میکند تنها رودخانه منطقه میباشد. علاوه بر آن دو چشمه بزرگ با دبی قابل توجه همچون چشمه تنگ زندان معروف به آبشار تنگ زندان و چشمه آب سفید نیز تغذیه کننده این رودخانه میباشد. جدای از این موارد چشمههای دیگری در گوشه و کنار منطقه یافت میشود که نقش مهمی در تأمین آب وحوش منطقه عهدهدار هستند. از جمله این چشمهها به چشمه درهباقی چشمه تنگ سومنایی، اشگفت یارویس، بر آفتاب، فاریاب، چشمه چالرو، نعل اشکنان، گردوتنگ محمدحسن، گوراب، یزدانی، خاردان، تنگ دیوان، آبیدی، سرپل، آب گوگردی، دورک، تنگ معدن، چشمه گچ، تنگ لاغر، پوموسیری، بنییو، درهخشک، (لاچنداری)، شیخاحمد، چشمه زیرکمر، موسیخان، چشمه خان، چشمه غار و دهها چشمه دیگر میتوان اشاره کرد.
آبشار زیبای کرودیکن(تنگ زندان)

پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده سبزکوه
منطقه سبزکوه منطقهای است کوهستانی از سلسله جبال زاگرس که بسیار ناهموار بوده و مراتع آن بیشتر در بخشهای مرتفع منطقه قرار دارند. بالغ بر 272 گونه گیاهی از 50 خانوار و 174 جنس در منطقه شناسایی شده است که به واسطه شرایط توپوگرافی پوشش منطقه به قسمتهای مختلف تقسیمبندی میگردد.
- گیاهان مربوط به اراضی صخرهای که معمولاً فاقد پوشش گیاهی است ولی در قسمتهایی از آن بطور پراکنده گونههایی از قبیل گون، و خوشک daphne mucronata دیده میشود.
- گیاهان مربوط به اراضی کوهستانی که با خاکهای کم عمق و شیب تند و ارتفاع زیاد به همراه سرمای طولانی میباشد و گونههایی چون گون گزی، گون کتیرایی و گندمیان چند ساله را شامل میشود.
- گیاهان اراضی دامنهای و کوهپایهای که گیاهانی چون: بادام، ارس، گون، شن، دافنه، کیکم، گوشبره (phlomus divieri)، زالزاک
- گیاهان مربوط به اراضی جنگلی که از جنگل بلوط پوشیده شده است و گونه غالب آن: Cirsium bractosum-noaea mucronata – bronus tomentellus
- گیاهان مربوط به اراضی جنگلی که از جنگل بلوط پوشیده شده است و گونه غالب آن: Olea europaea – pistacia khinjuck – Quercus bronti
پوشش گیاهی استان چهارمحال و بختیاری

گونههای جانوری منطقه حفاظت شده سبزکوه
پوشش گیاهی متنوع منطقه به نوبه خود زیستگاههای مختلفی را برای انواع جانوران وحشی در کنار توپوگرافی، اقلیم و منابع آبی فراهم ساخته که حدود 24 گونه پستاندار، 21 گونه خزنده، 4 گونه دوزیست و 12 گونه ماهی را در خود جای داده است. این در حالیاست که تعداد اینگونهها از این میزان هم بیشتر است که با توجه به شرایط سخت طبیعی منطقه تنها گونههای برجسته قابل شناسایی بوده است. گونههایی چون:
کل و بز، پلنگ، گربه وحشی، کفتار، راسو، رودک، خرس قهوهای، سنجاب ایرانی، انواع چکاوک، انواع گنجشگها، جغد کوچک، هدهد، کبوتر چاهی، کبوتر کوهپایهای، کبک، کبک دری، روباه، انواع مارمولک، مار قیطانی، مار افعی، تیهو، دلیجه، عقاب طلایی، جیجاق، سارگپه، کلاغ ابلق، زاغی، کلاغ نوک قرمز، کلاغ نوک زرد، مار پلنگی، انواع لاکپشت، شترمار، تیرمار

راههای دسترسی منطقه حفاظت شده سبزکوه
به دلیل وجود تعدادی روستا و همچنین عشایر در منطقه و به علت دسترسی به این محلها، وجود راههای دسترسی آسفالته و خاکی اجتناب ناپذیر میشود. به همین دلیل دسترسی به منطقه از طریق جاده آسفالته و خاکی پاسگاه برجویی، از طریق جاده خاکی سرپیر، از طریق جاده آسفالته بروجن به لردگان، جاده آسفالته لردگان به معدن و معدن به دورک و جاده آسفالته حیدرآباد به دمآب و تنگ لاغر و جاده خاکی روستای چاهگاه میسر خواهد بود.
منطقه حفاظت شده سبزکوه از نظر گردشگری
به لحاظ کوهستانی بودن منطقه و تغییرات ارتفاعی زیاد و وجود چشمهها و رودخانه، مناظر زیبا و چشماندازهای بدیعی بوجود آمده است که چشم هر بینندهای را خیره میکند و آرامش را برای بازدید کننده و علاقمندان به طبیعت به ارمغان خواهد آورد. آبشار تنگ زندان در وسط منطقه، آبشار دره عشق هر چند در منطقه حفاظت شده جنگلی هلن واقع گردیده است لیکن به علت همجواری آن با منطقه سبزکوه قابل دسترسی و استفاده خواهد بود.
آشنایی با جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری

رودخانه نمک که یک رودخانه فصلی است و املاح نمک بر جای میگذارد، رودخانه ارمند و پوشش جنگلی اطراف آن، توپوگرافی سبزکوه و هزار دره، جنگلهای بلوط که تقریباً 20 هزار هکتار از منطقه را پوشش میدهد، چشمه آب سفید با اراضی نزدیک و خروج از دل کوه هزار دره با ارتفاع و طول مناسب و زیبا در کنار صدای زیبا و دلنشین پرندگان و شرشر آب و چشمانداز دره نیمه عمیق، کوهنوردی، صخرهنوردی، پیادهروی و تماشای حیاط وحش این منطقه را با پارکهای ملی دینا همطراز نموده است.
مدیریت منطقه حفاظت شده سبزکوه
سبزکوه از طریق نیروهای مستقر در پاسگاههای چهارطاق ـ معدن و برجویی و تحت نظر اداره حفاظت محیطزیست شهرستان لردگان مورد حفاظت قرار میگیرد
در ادامه بخوانید :ورزش مفرح رفتینگ
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.