استان چهارمحال و بختیاری یکی از مناطق زیبا، خوش آب و هوا و دیدنی کشور عزیز ما ایران است که در جنوب غربی کشور واقع شده است. استان چهارمحال و بختیاری ازسمت شمال و شرق با استان اصفهان، از غرب با استان خوزستان، از جنوب با استان کهکیلویه و بویر احمد و از شمال غرب با استان لرستان همسایه است.
مرکز استان چهارمحال و بختیاری، شهر شهرکرد است که در ارتفاع 2066 متری از سطح دریاهای آزاد قرار دارد. شهرکرد مرتفع ترین شهر در بین مراکز استانی بوده، به همین سبب، این شهر به بام ایران شهرت یافته است. این استان حدود 16411 کیلومتر وسعت داشته و در مجموع دارای یك درصد از کل وسعت ایران است. استان زیبا و کوهستانی چهارمحال و بختیاری از لحاظ وسعت بیست و ششمین استان کشور محسوب می شود.استان چهارمحال و بختیاری دارای آب و هوایی پاکیز و لذت بخش است بخصوص در فصل بهار، که هوا بسیار مطبوع بوده و با سرسبز شدن طبیعت استان، لذت مسافرت به این استان چندین برابر خواهد شد.

چهارمحال و بختیاری به دلیل آن که از میانگین ارتفاعی بسـیار بالایی برخوردار است، میــزان بارش ســالانه آن بسیار قابل توجه بوده و سرچشمه دو رودخانه مهم و پر آب کشور یعنی: کارون و زاینــده رود اســت و علــی رغــم مســاحت اندک خود در مقایسه با سایر استانها (تنها 1درصــد)، منبــع تأمیـن بیــش از 10درصد از آبهای سطحی کشور است
استان چهارمحال و بختیاری به علت مناظر و جاذبه های گردشگری متعدد یکی از مقاصد مهم گردشگری در کشور است که در هر فصل پذیرای گردشگران زیادی است. این استان چه در فصل سرما و چه در فصل گرم سال دارای جاذبه های گردشگری متنوع و خوش آیندی است و در هر فصل گردشگران علاقمند را به خود جذ ب می کند.
اگر قصد سفر و بازدید از استان زیبای چهارمحال و بختیاری را دارید با ما تا انتها در بیا تور همراه باشید تا شما را با تعدادی از مهمترین جاهای دیدنی و زیبای استان چهارمحال و بختیاری آشنا کنیم.
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد استان چهارمحال و بختیاری
پل زمانخان
یکی از شاخص ترین و معروفترین جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری که خیلی از افراد با آن آشنا هستند، پل زمانخان است. پل زمانخان از جمله شاهکارهای معماری دوران صفوی است که در فاصله ۲۶ کیلومتری شمال غربی شهرکرد و ۵ کیلومتری شهر سامان بر روی رودخانه زاینده رود احداث گردیده است این پل به دست یکی از خوانین محلی به نام زمانخان ساخته شده است و ویژگی مهم آن تراشیدن صخره های سنگی جهت هدایت آب از مسیر فعلی می باشد. تاق آن با آجر ساخته شده و یکی از زیباترین فضاهای گردشگری شهرستان سامان می باشد.

پل زمانخان سامان از دو دهانه ی نامساوی به طول ۵ و 5/6 متر تشکیل شده و ستون وسط آن، متکی بر تخته سنگی بریده شده می باشد. از نظر اهمیت تاریخی، برخی آن را بعد از پل الله وردیخان (سی و سه پل اصفهان) دومین پل مهم احداث شده بر روی زاینده رود می دانند. این بنا در تاریخ 4/11/75 و به شماره ۱۷۴۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اید.
دشت هلن
دشت بسیار زیبا و رویایی هلن در فاصله ۱۱۰ کیلومتری از مرکز استان چهارمحال و بختیاری(شهرکرد) و در مجاورت شهر ناغان(حدود بیست کیلومتری آن) و در محدوده شهرستانهای اردل، لردگان و کیار قرارگرفته است. دشت هلن منطقه ی کوهستانی است که بلندترین نقطه آن کوه بزمنی با ارتفاع ۳۲۲۵ متر و کمترین ارتفاع آن مربوط به رودخانه ارمند با ارتفاع ۱۱۶۸ متر از سطح دریا می باشد. این دشت زیبا از نظر اقلیمی نیمه مرطوب است که با تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای نیمه سرد همراه است.

دشت هلن طبیعتی بسیار بی نظیر داشته و دارای پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوعی است. گذر رودخانه کارون، ارمند و رودخانه های دیگر از میان طبیعت زیبای هلن باعث به وجود آمدن چشم اندازهای بدیع و زیبایی شده است و طبیعت بکری را رقم زده است. علاوه بر رودخانه کارون، جنگل های بلوط موجود در این دشت زیبا نیز از عناصر مهم دشت هلن می باشد.
هر ساله تورهای رفتینگ زیادی در محدوده دشت زیبای هلن و رودخانه ارمند برگزار می گردد. لذت تجربه هیجان رفتینگ و بسیاری تفریحات دیگر در کنار دیدن مناظر بکر و بی نظیر دشت هلن، هر ساله علاقمندان زیادی را به سوی دشت هلن می کشاند.
آشنایی با دشت هلن در استان چهارمحال و بختیاری

بیشتر بخوانید: ورزش پر هیجان رفتینگ
پل کره بس
پل کره بس در قسمت جنوبی روستای گردبیشه، از توابع شهرستان بروجن، در استان چهارمحال و بختیاری قرارگرفته است. قدمت این پل به دوران پهلوی بازمیگردد و در چند سال اخیر پل بتونی در ارتفاع کمی بالاتر از آن، ساخته شده است. این پل در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۸۷به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گردشگاه پیر غار
مجموعه سیاحتی تاریخی - پیرغار در فاصله ۳ کیلومتری جنوب شهر فارسان و در روستای ده چشمه قرار گرفته است. بر روی سمتی از تپه سنگی مشرف به این گردشگاه سه کتیبه به خط نستعلیق وجود دارد. متن این کتیبه ها مختصری از لشگر کشی بختیاری ها به شهرهای تهران و اصفهان و نقش مهمی که سرداران بختیاری در سرکوبی استبداد صغیر و سقوط محمدعلی شاه در واقعه مشروطیت می باشد. این گردشگاه علاوه بر اینکه از نظر مذهبی مورد توجه گردشگران می باشد وجود آبشار زیبای فصلی و درختان بلند و کوه های اطراف باعث جذب گردشگر به این مجموعه تاریخی- طبیعی می گردد.

زیرساخت های موجود در منطقه گردشگری پیر غار شامل: جاده دسترسی، سرویس بهداشتی، آب، برق، پارکینگ، آلاچیق و.... است.
متن کتیبه های مشروطیت پیر غار، برای مطالب بیشتر کلیک کنید.
پارک جنگلی پروز
پارک جنگلی پروز ۵۰ کیلومتر از شهرستان لردگان فاصله دارد و در ۱۵۵ کیلومتری شهرکرد واقع شده است. درختان سر به فلک کشیده و چشمه های طبیعی و شالیزار های سرسبز چشم انداز فوق العاده ای را در این پارک جنگلی به وجود اورده اند. از امکانات موجود درپارک جنگلی پروز میتوان به فضای سبز، جاده آسفالته، سکوهای نشیمن، سرویس بهداشتی و پارکینگ اشاره کرد. دسترسی به این منطقه از دو مسیر لردگان و جاده یاسوج-بروجن امکان دارد، که این دو مسیر دسترسی، در بیشتر مسافت راه مشترکی دارند.
حاشیه رودخانه کارون
حاشیه رودخانه زاینده رود از زیباترین جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است که دیدن آن برای هر گردشگری تجربه بی نظیری خواهد بود. رودخانه كارون از بهم پيوستن رودخانه هاي متعددي همچون بازفت، سبزكوه، دوآب، جونقان، كيار، ونك، خرسان، جهانبين و... تشكيل مي شود .حواشي اين رودخانه ها مناظری بسيار زيبا و بديع دربخش عمده اي از استان پديد آورده است.

حاشیه رودخانه زاینده رود
این مسیر بدلیل وجود مجموعه های تفریحی در محل پل زمانخان، شرایط اقلیمی مناسب، دسترسی نزدیک به مرکز استان و شهرهای استان اصفهان همیشه مورد توجه گردشگران بوده است. در انتهای این مسیر سد و دریاچه زاینده رود وجود دارد که به نوبه خود زیباست . حوزه آبریز زاینده رود با مساحتی حدود 3200 کیلومتر مربع از قسمت شرق سلسله جبال زاگرس شروع و پس از طی مسافتی در حدود 360 کیلومتر در جلگه اصفهان به باتلاق گاوخونی می ریزد. تمامی مسیر حاشیه زاینده رود از سامان تا قراقوش (نزدیک سد زاینده رود) دارای مناظر زیبا و چشم نواز است.
همه چیز درباره رودخانه زندگی بخش زاینده رود

گرداب بن
گرداب بن خارج از شهرکرد، در حوالی شهرستان بن، در کنار یک کوه قرار دارد. آب گرداب بن از زیر این کوه جاری میشود اما کسی نمیداند منبع آب دقیقا از کجاست. گرداب بن علاوهبر اینکه هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب میکند، در کشاورزی و آبیاری زمینهای اطراف نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

روستای لندی
روستای لندی از توابع شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری می باشد. این روستا در دل خود جاذبه دیدنی آبشار لندی را جای داده است. آبشار لندی در منطقه شلیل از توابع شهرستان اردل واقع شده که طول تقریبی این آبشار۴۰ متر و عرض تاج آن ۳ متر است. آب این آبشار وارد رودخانه بازفت می شود و در پشت سد کارون ۴ انباشته میشود. نزدیکترین بخش به این آبشار، شهر سرخون و دهستان دوپلان میباشد. جاده دسترسی به آبشار دارای پیاده روی نسبتا طولانی (حدود ۱۰ کیلومتر از روستا) با شیبهای تند و نفس گیر اما در عین حال زیبا با مناظر بکر و دیدنی است.
پیست اسکی چلگرد
پیست اسکی چلگرد یکی از شناخته شده ترین پیستهای اسکی واقع در زاگرس است که در شهر چلگرد در مجاورت تونل اول کوهرنگ در قسمت شرقی کوه کارکنان قرار گرفته است. طول پیست حدود 800 متر با شیب 20% می باشد، و دارای سه محوطه ی تفکیک شده جهت خانواده، آقایان و خانمها بوده و به دلیل طولانی بودن فصل سرما و آرامش اکثر روز ها در تمام فصل زمستان قابل استفاده است.روستای لندی از توابع شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری می باشد. این روستا در دل خود جاذبه دیدنی آبشار لندی را جای داده است. آبشار لندی در منطقه شلیل از توابع شهرستان اردل واقع شده که طول تقریبی این آبشار۴۰ متر و عرض تاج آن ۳ متر است. آب این آبشار وارد رودخانه بازفت می شود و در پشت سد کارون ۴ انباشته میشود. نزدیکترین بخش به این آبشار، شهر سرخون و دهستان دوپلان میباشد. جاده دسترسی به آبشار دارای پیاده روی نسبتا طولانی (حدود ۱۰ کیلومتر از روستا) با شیبهای تند و نفس گیر اما در عین حال زیبا با مناظر بکر و دیدنی است.

دشت لاله های واژگون
دشت لاله های واژگون در نزدیکی شهرستان فارسان قرار داشته و یکی دیگر از جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است. این دشت زیر پوششی رنگارنگ از لاله های سرخ رنگ و واژگون، در 12 کیلومتری چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی کوهرنگ آرمیده و از وسعتی بالغ بر 379 هکتار برخوردار می باشد. . هوای لطیف، سبک و پاک دشت و پوشش گیاهی بسیار غنی و ارزشمند آن چشم دل هر بیننده ای را می نوازد. . در این دشت دو نوع لاله کمیاب به نامهای اشک مریم و سوسن چلچراغ میروید. دشت لالههای کوهرنگ یکی از معروفترین دشتهای لاله واژگون ایران است . گل لاله واژگون یکی از نادرترین گونههای گیاهی است؛ به همین منظور بخشهایی از این دشت بهمنظور حفظ این گل، بهعنوان اثر طبیعی تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد لاله هاي اين دشت در اواخر فروردين تا اواسط ارديبهشت هرسال قابل رويت مي باشند

منطقه حفاظت شده تنگ صياد
منطقه حفاظت شده تنگ صیاد یکی از مناطق حفاظت شده استان چهارمحال و بختیاری است. این منطقه دارای 21600 هکتار مساحت است و پارک ملی تنگ صیاد را با وسعتی معادل 5400 هکتار در دل خود جای داده است. تنگ صیاد بعلت داشتن تپه ماهورهای وسیع، زیستگاه مناسبی جهت گونه قوچ و میش است. کوهستان های جنوب منطقه دارای صخره های صعب العبور است و زیستگاه پلنگ، کل و بز می باشد. از دیگر جانوران منطقه می توان گرگ، روباه، شغال، کفتار، کبک دری کبک چیل، تيهو و عقاب را نام برد. دستیابی به منطقه از طریق محور شهرکرد-اصفهان میسر است.

آبشار آتشگاه
آبشار آتشگاه لردگان مکانی مفرح و سحرانگيز در 190 كیلومتری شهركرد و 40 كیلومتری شهر لردگان است که در دره ای روح افزا و دلگشا به طول 2 كیلومتر در بالادست روستای كوچك آتشگاه قرار گرفته است. روستای آتشگاه که خاطرات سرداران ایلامی را بیاد می آورد، در درهای تنگ و زیبا با خصوصیاتي بکر و طبیعی جاي دارد. وجود سنگهای آهکی، گچی و درختان کهن سال گردو، چنار، بلوط و زبان گنجشک پیرامون آن، مسیر این آبشار را فضايی سرسبز و بی نظیری ساخته است . پیوند عناصر زیبای طبیعی چون دره ، سبزه زار و اقلیم مناسب ، فضای بسیار فرح بخشی را جهت تفرج و گشت و گذار در این مكان فراهم می آورد. سراسر بهار و تابستان این آبشار قابل مشاهده است.
بیشتر بخوانید: آبشارهای استان چهارمحال و بختیاری

آبشار سبز کوه
آبشار سبزکوه یا کرودیکن یکی از بکر ترین جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است. این منطقه زیبا با وسعتی در حدود 62 هزار هکتار در سه شهرستان بروجن، لردگان و كيار، دارای اکوسیستم های ویژه و چشم اندازهای طبیعی، مرتعی، جنگلی و کوهستانی می باشد. آبشارهای پرآب و دیدنی مثل تنگ زندان و معدن ، زیبایی منطقه را دوچندان کرده است. این منطقه دارای سه نوع آب و هوا است و به تبع آن جانورانی چون پلنگ، خرس قهوه ای، سنجاب بلوط های غرب ایران، کل، بز و کبک دری در این منطقه زندگی می کنند.

آبشار دره عشق
آبشار دره عشق واقع در شهرستان اردل بين روستاهاي دره عشق و دورك اناري قرار دارد و ارتفاع آن بيش از يكصد متر مي باشد. حاشيه آبشار پوشيده از درختان جنگلي و انارستان است.

غار سراب
غار سراب در ۵۶ کیلومتری جنوب غربی شهرکرد قرار دارد و برای رسیدن به آن باید راه آسفالته دره ای زیبا را پیش بگیرید.در انتهای این مسیر از ماشین پیاده می شوید و تا رسیدن به غار حدود ۱۵ دققیه پیاده روی می کنید. این غار دارای دو دهانه است و جاری بودن آبی خروشان از یکی از دهانه ها آن را جذاب و تماشایی کرده است. غار موانع طبیعی زیادی دارد برای همین فقط می توانید به حدود ۶۰۰ متر از آن دسترسی داشته باشید. در جای جای دالان طول و دراز غار که در بعضی از قسمت ها ارتفاعش ۱۵ متر است قندیل های زیبایی می بینید.
غار جهانبین
غار جهانبین در دامنه کوه جهانبین و در غرب شهر هفشجان قرارگرفته است . این غار با بیش از ۱۴۰ متر عمق جزو عمیقترین غارهای طبیعی کشف شده در ایران به حساب می آید. با عبور از شهر و به سوی تفرجگاه چشمه زنه در رشته کوه جهانبین به سنگشکن میرسیم که مسیر صعود به قله نیز هست. با پیمودن جاده خاکی و دسترسی به دکلهای برق و طی کردن حدود ۲۲۲ متر به سمت شرق به سمت قله اصلی می رویم تا به دهانه غار که زیر صخرهها پنهان است برسیم. غار دارای سنگهای بسیار زیبایی به شکلهای مختلف است. آب حوضچه غار به صورت شفاف است و از چکیدن قندیلها تأمین شده است. برای رفتن به این غار و مشاهده آن از نزدیک باید از تجهیزات کامل صعود و فرود روی طناب برخوردار و به فنون آن مسلط باشیم.

غار تانا
غار گرز رستم (غار تانا) یکی از جاهای دیدنی هفشجان میباشد و در نزدیکی روستای سرتشنیز قرارگرفته است . عمق این غار حدود 250 متر است و 6 چاه دارد که به ترتیب 8، 20،10و80 متر هستند . در حدود 160 متری این چاه ها، جریان آبی از شرق به سمت غرب در حرکت است که کمتر از 1 متر عمق دارد. چاه شماره 5 با ارتفاع 70 متری از دو قسمت تشکیل شده است و دارای 5 رول است. این غار با ۶ چاهی که دارد ، به عنوان عمیقترین غار استان چهارمحال و بختیاری شناخته شده است . وجود ستونهای استلاکتیتی، استلاگمیتها، قندیلهای پفكی، خفاش، پروانه و حشره از نكات قابلتوجه درون این غار است. غار تانا توسط یک چوپان در کوههای زنگیان پیدا شده است .
دریاچه شلمزار
دریاچه شَلَمزار در جنوب شرقی شلمزار از توابع شهرستان کیار و در فاصله ۴۰ کیلومتری شهرکرد قرارگرفته است. این دریاچه با طبیعت بینظیر خود به یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان کیار تبدیل شده است. از امکانات رفاهی و گردشگری این منطقه میتوان به ماهیگیری، پارک بازی کودکان، آلاچیقها، باغ پرندگان و مزارع توت فرنگی و زعفران اشاره کرد.
آبشار شيخ عليخان
آبشار شیخ علیخان آبشاری سحرانگيز و پرآبی است که یکی از جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری محسوب میشود . است. این آبشار در 12 كيلومتري شهر چلگرد و در مجاورت روستايي به همين نام واقع شده و از منحصر بفردترين ديدنيهاي اين استان است. طبيعت بكر، يخچالهاي دائمي زردكوه، مناظر زيبا و بيبديل و سياه چادرهاي عشاير بختياري اين مكان را به يكي از مهمترين كانونهاي توريستي استان تبديل نموده است.

آبشار تونل کوهرنگ
آبشار تونل کوهرنگ از سرازیر شدن آب تونل اول كوهرنگ در جهت انتقال آب چشمه های این منطقه به زاینده رود در سال 1332 در منطقه كوهرنگ ایجاد گردید. تلاش برای انتقال این آب به زمانهای بسیار دور برمیگردد. در زمان صفویان تلاش برای ایجاد شكاف در كوه و انتقال آب، راه به جایی نبرد .این شكاف كه در نزدیكی تونل قرار دارد، خود یكی از دیدنیهای تاریخی منطقه است.

چشمه دیمه
چشمه دیمه یکی دیگر از جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است که در منطقه کوهرنگ در مجاورت روستایی به همین نام که اهالی آنرا به کیکاووس از قهرمانان شاهنامه نسبت می دهند قرار دارد. این چشمه سرچشمه ی اصلی زاینده رود قبل از ایجاد تونل های کوهرنگ است و در 12 کیلومتری چلگرد در مجاورت روستای دیمه واقع شده است. چشمه دیمه با آب خنک و گوارا در فاصله حدود 100 کیلومتری شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است.آب این چشمه از گواراترین آبهای جهان است و خواص درمانی زیادی از جمله جلوگیری از پوسیدگی دندان و درمان سنگ کلیه دارد.

این مکان به دلیل دارا بودن فضاهای سرسبز و خرم، راه دسترسی آسفالته، سرویس بهداشتی و سکوی نشیمن اطراف خود از دیر باز به عنوان یکی از تجمع گاه های ایلات و عشایر بختیاری و گردشگران شناخته شده است. مناظر زیبا و چشمگیر همچنین فضاسازی اطراف چشمه، این مکان را در ردیف زیباترین گردشگاههای شهرستان کوهرنگ قرار داده است.
چشمه زنه هفشجان
چشمه زنه حدود ۲ کیلومتر از شهر هَفشجان فاصله داشته و در۲۰ کیلومتری شهرکرد قرار دارد. برای تأمین بخشی از آب کشاورزی دشت هفشجان، سدی در فاصله ی 20 کیلومتری جنوب شهرکرد و کوه جهان بین و در فاصله ی ۳ کیلومتری شهر هفشجان بر روی این چشمه ساخته شدهاست. این سد خاکی دارای هسته رسی، مخزنی به حجم ۱/۳ میلیون مترمکعب است . طول تاج سد ۴۱۰ متر و عرض تاج آن ۸ متر و ارتفاع در عمیقترین ناحیه ۴۲ متر است.

چشمه کوهرنگ
سر چشمه کوهرنگ، از دامنه های زردكوه بختیاری سرچشمه می گیرد و پس از گذر از پیچ و خم های فراوان به دریاچه سد كوهرنگ می ریزد و از تونل اول كوهرنگ وارد رودخانه زاینده رود می شود. مناظر بسیار زیبای طبیعی اطراف چشمه و حضور عشایر در منطقه، زیبایی آنرا دوچندان كرده است.
کوهرنگ کجاست؟آشنایی بیشتر با شهرستان کوهرنگ و جاذبه های گردشگری آن

چشمه برم
چشمه برم از جوشش چشمه های مصفای برم در مرکز شهر لردگان ،محیطی گردشگاهی به وجود آورده است. این چشمه علاوه بر تامین آب کشاورزی ، یکی از سر شاخههای کارون به حساب میآید و چشم انداز زیبایی را برای شهر لردگان به وجود آورده است. اطراف این چشمه پارکی جهت تفریح و تفرج در اوقات فراغت اهالی شهر و گردشگران وجود دارد.

چشمه مولا و چشمه سرداب
چشمه مولا و چشمه سرداب دو چشمه بسیار زیبا هستند که با فاصله نسبتا نزدیك به هم، به ترتیب در مجاورت روستای آلیكوه و رستم آباد از توابع شهرستان اردل قرار گرفته و از چشم اندازها و مناظر بسیار زیبایی برخوردارند و هر روز به ویژه روزهای تعطیل پذیرای صدها گردشگر و مسافر از نقاط مختلف می باشند. فاصله این نقاط تا شهركرد حدود 120 كیلومتر میباشد.
چشمه سیاسرد
چشمه سیاسرد بروجن در 5 كیلومتری شهر بروجن قرار گرفته است. هوای خنك و مطبوع و درختان زیبا و كهنسال اطراف این چشمه مكانی بسیار زیبا برای تفرج و استراحت ساكنین شهر بروجن و سایر گردشگران به وجود آورده است؛ به طوری كه همه روزه و به ویژه در روزهای تعطیل، این مكان شاهد گشت و گذار تعداد زیادی از مسافران و گردشگران میباشد. فضاسازیهای مناسب و سهل الوصول بودن، میل به بازدید از این گردشگاه را دوچندان كرده است.

مسجد اتابکان شهرکرد
مسجد اتابکان که در سال 605 هـ .ق در زمان اتابکان لر ساخته شده است، قدیمیترین، اصیلترین و بیریاترین مسجد استان است، مصالح آن خشت و گل (که در دوران صفویه با نمای آجری مزین گردیده است) هلالیهای متناسب بیرونی با سکوبندی که نوعی سلسله مراتب را در نما نشان میدهد همراه با نمای آجری ساده و کاشیکاری متواضع آن گواه این امر است. مسجد مزبور دارای دو درب است در ضلع شمالی و غربی، درب شمالی در زمان قاجار تعویض شده و اصل درب که قدمتی 800 ساله دارد در موزه شهرکرد نگهداری میشود. درب غربی مسجد به طرف امامزادگان حلیمه و حکیمهخاتون باز شده و گنبدمرکزی با ستونهای آجری، دهلیزهای محاط بر گنبد و شبستان این مسجد را از دیگر مساجد متمایز میکند.

لوح عیلامی
لوح عیلامی قدیمیترین کتیبه چهارمحال و بختیاری، سنگنوشتهای متعلق به دوره عیلامی است که به خط میخی و زبان عیلامی نوشته شده است. این کتیبه در سال 1375 کشف شد. لوح عیلامی یکی از ارزشمندترین جاذبه های گردشگری چهارمحال و بختیاری است آجرنوشته عیلامی میانه در سال ۱۳۷۵ خورشیدی در اکتشاف تپه باستانی اسکندریه هفشجان در استان چهارمحال و بختیاری کشف شد. باستان شناسان در گمانه زنیهای خود در کمال ناباوری به کتیبهای به خط میخی عیلامی برخورد کردند. باستان شناسان فکر میکنند که در تپه اسکندری هفشجان در چهارمحال و بختیاری سازه معماری عظیمی وجود دارد که امکان دارد شبیه زیگوراتهای عیلامیان باشد.
کتیبه گر نوشته هفشجان
کتیبه گر نوشته هفشجان مربوط به هزاره400قبل از میلاد است، کوه جهان بین در هفشجان واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۵۹۹۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در کنار این کتیبه که بر دیواره صخرهای و صیقلی کوه جهان بین در حومه شهر هفشجان شهرکرد ایجاد شده است، بقایای راهی سنگ چین وجود دارد که به گفته کارشناسان، احتمالاً بقایای اولین مسیر ارتباطی برای انتقال فرهنگ و تمدن شوش و دشت خوزستان به محیط تمدن تابستانی اسکندری هفشجان شهرکرد بوده است. به عبارت دیگر در گذشته شاهراه خوزستان به اصفهان یا همان راه دزپارت از هفشجان که مرکزیت مطلق منطقه بوده، عبور میکرده است. متأسفانه امروزه هنوز حریم حفاظتی کتیبه گر نوشته و حداقل ایجاد سقف بروی آن برای جلوگیری از فرسایش تدریجی توسط برف و باران به واسطه هیچیک از سازمانهای استان انجام نپذیرفته است و این اثر ۶۰۰۰ ساله را که قدیمیترین کتیبه استان است را در معرض نابودی تدریجی قرارگرفته است.
تصویری از کتیبه گر نوشته هفشجان
بردگوری ها(سنگ گبری) استان چهارمحال و بختیاری
بردگوری (سنگ گبری ها) به گورهای باستانی در دوران مادها گفته می شود که به دلیل اعتقاد زرتشتیان بر مقدس بودن خاک، مردگان را در محفظه های سنگی دفن می کردند.
بردگوری ها (سنگ گبری ها) قدیمی ترین آثار سنگی استان چهارمحال و بختیاری می باشند که متعلق به دوره ماد تا پایان حکومت ساسانیان هستند. در دین زرتشت به علت اعتقاد به مقدس بودن خاک، از دفن کردن اجساد خودداری کرده و آن ها را در محفظه هایی از سنگ که استخوان دان نامیده می شد و در اصطلاح به آن ها "بردگوری" می گویند قرار می دادند. در گویش بختیاری بردگوری به معنای سنگ گبری است و به پیروان زرتشت گبر گفته می شود.

در خطه بختیاری در دل صخره ها و یا سنگ های عظیم، فضاهایی با متوسط طول 3.30 و عرض 2 و ارتفاع 1.20 متر ایجاد می کردند که دارای دریچه های مربع شکل با در سنگی بوده اند، بردگوری ها به گونه ای انفرادی و یا چندتایی حفر شده است و بیانگر فرهنگ تدفین در طول بیش از 1500 سال در منطقه و نفوذ مذهب زرتشت و پیروان آن در این خطه هستند.
کاخ ـ قلعه سردار اسعد بختیاری
کاخ قلعه سردار اسعد بختیاری در فاصله 42 کیلومتری شهرکرد، در شهر جونقان واقع شده است. این بنا در داخل حیاطی وسیع به صورت یک کوشک دوطبقه و با دسترسی دو طرف پله خور خود به ایوان طبقه فوقانی و همچنین ستونهای سنگی جفتی، نیمهلالهای سر بنای ایوان سه سویه، سقف شیروانی آن بیشترین تأثیر را از معماری غربی تداعی میکند. حوض وسیع در جلوی بنا، بازمانده دو سه درخت بلند کاج غیربومی، جایگاه مرکزی بنا در حیاط بیش از پیش این تداعی را شدت میبخشد. جلوه این کاخ ـ قلعه که زمانی بیواسطه مشرف به دشت خوش منظر جونقان بوده است و احاطه آن با تپه ماهورها و کوههای سرسبز همچنان از این کاخ ـ قلعه الگوی مناسبی برای معماری منظر در این خطه به وجود میآورد که از فضا حوزه گردشگری سخت به آن نیازمند است.

قلعه ضرغام السلطنه فرادنبه
قلعه ضرغامالسلطنه (قلعه فرادنبه) یکی از قلعههای تاریخی استان چهارمحال و بختیاری در فرادنبه در ۵ کیلومتری شرق بروجن قرار دارد و مربوط به دوره قاجار است.
رضاقلیخان ایلبیگی پدر ضرغامالسلطنه در زمان حکومت خود، در این منطقه قلعهای ساخت که به «قلعهکهنه» معروف است. قلعه ابتدا ساختمانی در بخش شرقی و مهمانسرای خوانین بختیاری بوده که از سوی عموها و پدر به ضرغامالسلطنه واگذار شد، وی بعدها در کنار این قلعه، بخش جدیدی به آن اضافه کرد که به قلعه ضرغامالسلطنه معروف است. قدمت این قلعه بر اساس کتیبه آجری کنار دروازه اصلی آن مربوط به سال ۱۲۷۹ هجری قمری (دوره قاجار) است و تقریبا۱۶۰ سال قدمت دارد.
قلعه چالشتر
قلعه چالشتر اثری باشکوه و از دیگر جاهای دیدنی استان چهارمحال و بختیاری است که هر گردشگری را مجذوب زیبایی خود می کند. قلعه چالشتر از نظر معماری و هنر سنگآرایی بسیار شاخص است. این کاخ ـ قلعه بازمانده ترکیبی از معماری دوران قاجار و معماری اروپایی است. این مجموعه تاریخی شامل سردر سنگی، خاننشین، اندرونی، حمام، انبارها و اصطبلهاست. قلعه ـ کاخ این مجموعه دارای 38 ستون سنگی با سردر و ایوان است و سنگآراییهای آن شامل نقشهای افسانهای و اسطورهای، زندگی روزمره، گلوگیاه، گلو مرغ، نقشهای انتزاعی گیاهان پیچ در پیچ و نقش فرشتگان است. این مجموعه اندرونی با یک دالان به قسمت خاننشین که زمانی پایتخت حکمرانی خان چهارمحالوبختیاری به شمار میرفته، نشانه قدرت، نوآوری و خلاقیت یک دوره تحول اجتماعی در منطقه است.

قلعه تاریخی بارده
قلعه تاریخی بارده که در حدود 40 کیلومتر فاصله از شهرکرد در روستای بارده قرار گرفته، از الگوی دو بخشی اندرونی و بیرونی با حجرهها، راهروها، برج و بارو، حوض آبنما، اتاقهای تودرتو در دو طبقه ساخته شده است. پیشبینی انبار و زیرزمین و حمام اختصاصی از ویژگیهای منحصربفرد آنست. این بنا حدود 135 سال پیش توسط محمدحسنخان، یکی از خوانین چهارلنگ بختیاری احداث شده و علیرغم استحکام مطلوب بنا، به دلیل عوامل طبیعی و همچنین بیتوجهی انسانی در برخی قسمتها دچار آسیب شده است.

آبشار زرد لیمه
آبشار زرد لیمه در دره ای طویل در منطقه دیناران قرار گرفته است و یکی از سرچشمه های رودخانه کارون است که با اضافه شدن به آب بازفت و حرکت در دره های عمیق منطقه، مناظر شگفت انگیزی را به وجود آورده است. گفتنی است مسیر رفت به هشت ساعت پیاده روی و شب مانی نیاز دارد و وجود چادر و کیسه خواب مناسب از ملزومات این سفر است. مسیر رفت و برگشت هر دو بصورت مال رو یا پاکوب می باشند.

چشمه وقت و ساعت هفشجان
چشمه وقت و ساعت و تفرجگاه اطراف آن، در شهرستان شهرکرد و در فاصله دو کیلومتری غرب روستای شمس آباد و ۲۵ کیلومتری شهرکرد۱۰ کیلومتری شهر هفشجان استان چهارمحال و بختیاری، در مجاورت کوههای جهان بین قرار دارد. علت نامگذاری «چشمه وقت و ساعت» این است که آب این چشمه چند مرتبه (معمولاً سه مرتبه) در طول روز، به صورت تناوبی خشک و پر آب میشود. آب چشمه وقت و ساعت، هر دفعه برای مدت حدود ۲ ساعت قطع میشود و دوباره شروع به جوشش میکند، به گونهای که در زمان قطعی، هیچ اثری از آب در دهانه چشمه مشاهده نمیشود، ولی پس از مدتی، یکباره آب از دهانه چشمه خارج و جاری میشود و منظره زیبایی را به وجود میآورد. قدمت چشمه وقت و ساعت که از چشمههای کارستی به شمار میرود، به قبل از دوران چهارم زمین شناسی (کواترنری) میرسد.
منبع: بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.
در ادامه فیلمی در مورد جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری را تماشا می کنید
;
اشتیاق
1400/6/8 11:04:39
جاذبه های تاریخی و گردشگری شهرکرد قدمت زیادی داره؟
نیما فرهادی
1400/6/8 10:59:40
جاذبه های طبیعی استان شهرکرد خیلی زیاده ؟
حمیرا اقایی
1400/6/8 10:58:19
میشه عکس جاذبه های گردشگری شهرکرد رو با حجم کمتر داخل سایت بذارید ؟
ملیکا
1400/6/8 10:55:19
تصاویر جاذبه های گردشگری شهرکرد چقدر زیبا هستند .
یگانه
1400/6/8 10:52:57
راجب جاذبه های گردشگری شهرکرد و کوهرنگ مطالب بیشتری بذارید که متنوع تر باشه
نادیا کمالی
1400/6/8 10:44:38
غارهای دیدنی شهرکرد رو داخل جدول بذارید.مچکرم
حکیمه
1400/6/8 10:43:10
جاهای دیدنی چغاخور شهرکرد رو ازش عکس و مطلب بذارید .سپاس
کرامتیان
1400/6/8 10:42:17
عکس شهرکرد رو لطفا بذارید
نیازی
1400/6/8 10:41:18
مناطق شهرکرد شامل چند بخشه ؟
گوهری راد
1400/6/8 10:39:02
اگه امکانش هست جاهای دیدنی بروجن شهرکرد رو کامل توضیح بدید ...ممنون
حیدری
1400/6/8 10:38:07
میشه در رابطه با جاهای دیدنی و سوغات شهرکرد مطالب بیشتری بذارید ؟
پناهی
1400/6/8 10:36:40
لیست چشمه های شهرکرد رو در قالب جدول میذارید ؟
وجیهه احمدی
1400/6/8 10:35:43
عکسای جاهای دیدنی شهرکرد در بهار رو بذارید لطفا...
مهران
1400/6/8 10:33:30
جاهای دیدنی شهرکرد در زمستان دقیقا کجا میشه ؟
ریحانه
1400/6/8 10:32:37
جاهای دیدنی سامان شهرکرد رو میبشه نام ببرید ؟