شیر سنگی یا همان بردشیر در واقع مجسمه های سنگی هستند که در گذشته توسط سنگتراشان ایل بختیاری تراشیده می شدند این مجسمه ها بیشتر در استان های چهارمحال و بختیاری و شمال استان خوزستان تراشیده و استفاده می شدند و معمولا به نشانه شجاعت و دلاوری یا به دلایلی مانند تبحر در شکار و تیر اندازی در جنگ و سوارکاری بر آرامگاه بزرگان بختیاری قرار می گرفته است. مجسمه های شیر سنگی در گویش محلی بختیاری ها برد شیر نامیده می شوند.
وجود شیر سنگی بر روی قبور دلاوران و جوانان بختیاری نشان از تاریخ پر و فراز و نشیب و دیرینه ایل بختیاری دارد. در واقع شــیرهای سنگی بر روی قبور جنگ آوران و کشــته شــدگان در جنگ ها یادآور تاریخ پرحادثه و فراز و نشیب و گذشته ای همراه با جنگ ها، خون ریزی ها و ستیزه جویی های منطقه ای است که هنوز هم به ندرت به جای سنگ قبر استفاده میشود.
ثبت نام و رزرو تور رفتینگ کرج ، تور رفتینگ نزدیک تهران ، رفتینگ چالوس ،
(رفتینگ در زاینده رود رفتینگ سامان - رفتینگ در چهارمحال و بختیاری)
( تماس فوری جهت رزرو خانم صفرپور 09934115698)
اندازه شیرهای سنگی متفاوت بوده است و معمولا اندازه شیر های سنگی به کار رفته بستگی به جایگاه فرد متوفی داشته است.
شیرهای سنگی به این گونه تراشیده می شدند که دست ها و پاهای شیر بر روی سطحی سنگی قرار می گرفت تا این قسمت در خاک دفن شود و این به این علت بود که شیر سنگی بتواند بخوبی سرپا بماند
هنری لایارد در کتاب خود به نام ماجراهای اولیه، در مورد شیرهای سنگی این چنین می نویسد:
بختیاریها، تندیس و نقش شیر را به روی قبور خوانین و افراد سرشناس نصب یا نقر میکنند، تا خاطره سلحشوری و جنگجویی آنها، برای همیشه زنده بماند.
بنا بر بر تعدادی از نظرات شیر های سنگی یادگاری از دوران مادها هستند. روی بدنه این مجسمه های سنگی نقش هایی مانند تفنگ، شمشیر، خنجر، بته جقه یا سرو خمیده، اسب سوار بر شمشیر، اسب زین شده آماده حرکت، نیزه و درخت به چشم می خورد.
جاذبه های تاریخی استان چهارمحال و بختیاری
شیر نماد چیست؟
شیر بخاطر خصوصیات منحصر بفردش در فرهنگ اقوام مختلف جایگاه خاصی دارد و نماد شجاعت ، دلیری، پیروزی و قدرت است.
بختیاری ها نیز با توجه به این معنا این نماد را برای خود برگزیده اند. شیر در ایل بختیاری نماد شجاعت و دلیری است و علاوه بر استفاده بعنوان شیر سنگی، نقش شیر در قالی ها و گبه ها و سایر بافته های ایل بختیاری نیز به وفور به چشم می خورد.
شیر های سنگی استان چهارمحال و بختیاری
شیرسنگی های پا بر جا در گورستان های شهرستان های فارسان، کوهرنگ، اردل، کیار در واقع میراثی هستند که از زمان های گذشته در میان بختیاری ها بر جای مانده اســت و حکایــت از ایــن مسئله دارد کــه شجاعت و دلیری ایلخان، جنگجویان، سوارکاران، خوانین، کلانتران، کدخدایان و بزرگان طوایف بختیاری به شیر تشبیه شده اســت و به همیــن منظور با درگذشت یکی از این بزرگان یک شیر سنگی توسط سنگ تراش های محلی ساخته میشد و بر سر قبور این بزرگان قرار میگرفت. شیری که بر روی بدنه آن اشکالی نظیر شمشیر، تفنگ و اســب به همراه مشخصات فرد فوت شده حکاکی میشد.
کوهرنگ کجاست؟ برای آشنایی بیشتر کلیک کنید.
حک شمشیر، تفنگ، باروت دان، طپانچه و اسب بر روی سنگ در هیبت شیر و قرار دادن آن بر روی مزار جوانان ناکام، مرحمی بر دل داغدیده مادران جوان از دست داده بوده است
در استان چهارمحال و بختیاری ، هفشجان در گذشته یکی از مراکز مهم سنگ تراشی و شیر تراشی بوده است. و هم اکنون نیز تعدادی از سنگ تراش های قدیمی و به نام شهر هفشجان در قید حیات اند. شیرهای تراشیده شده در شهر هفشجان از زیباترین و خوش نقش ترین شیرهای سنگی محسوب می شوند.
خرید مجسمه شیر سنگی در طرح های مختلف
در قبرستان تاریخی بزلر شهر هفشجان تعدادی از این شیرها موجود بوده اند که متاسفانه به غارت رفته اند. و فقط تعداد انگشت شماری از آنان باقی مانده است.
قدیمی ترین شیر سنگی در استان چهارمحال و بختیاری مربوط به دوران صفویه می باشد.هنوز هم در بسیاری از مناطق بختیاری شیرهای سنگی برای استفاده در بالای قبور به کار گرفته می شود ولی این مجسمه های سنگی دیگر مشابه شیر سنگی های قدیمی نیستند و از جنس گرانیت و مرمر هستند.
منبع: بیا تور
در ادامه بخوانید :ورزش مفرح رفتینگ
ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:
با ما در اینستاگرام همراه باشید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.