بعد از مدت ها کار مداوم وفشرده، مسافرت به یک مکان خوب با آب و هوای مناسب، یکی از بهترین گزینه هایی است که می تواند خستگی و فشار کاری را از تن بیرون کند و باعث تقویت روح و جسم شود.
مسافرت باعث ایجاد روحیه خوب، نشاط و امیدواری ، شادابی و سرزندگی می شود. سفر لذت بخش باعث می شود فرد پس از مسافرت با توان و روحیه مضاعف به انجام مسائل و شغل خود بپردازد از این رو هر شخصی به مسافرت و تفریح نیاز دارد.
یکی از سوالاتی که همه ما در این زمان با آن مواجهیم این است که در سفر چی بخوریم؟
غذای سالم و رعایت یک رژیم غذایی درست، مناسب و اصولی در سفر، همواره یکی از دغدغههای خانوادهها به خصوص آنهایی است که فرزند خردسال و نوجوان دارند. در صورت رعایت نکردن اصول تغدیه ای و بهداشتی در سفربعضی اوقات با مسمومیتهای غذایی یا بیماریها ممکن است لذت سفر گرفته شود و باعث ایجاد دردسر شود.
بنابراین لازم است تا قبل از سفر در این مورد برنامه ریزی شود و به نکات ریز و مهم غدایی توجه شود تا بتوانیم سفری لذت بخش و بدون دردسر و بیماری داشته باشیم.
در ادامه به شرح نکات و پیشنهادهایی برای رعایت تغدیه سالم در سفر می پردازیم . با بیا تور همراه باشید.
تهیه لیست غذا و داشتن الگوی تغذیه ای صحیح
برای داشتن غذای سالم در سفر از قبل برنامه ریزی کنید و لیست تهیه کنید.تهیه این لیست باعث می شود که از قبل همه وسایل و تجهیزات را آماده کرده و همراه خود ببرید یا از بیرون تهیه کنید و در زمان صرفه جویی کنید.
داشتن الگوی تغذیه ای صحیح، یکی از نکات اساسی در طول سفر است طوری برنامه ریزی کنید که در غذای روزانه از چهار گروه غذایی شامل نان و غلات، میوه و سبزی ها، لبنیات و گوشت در حد متعادل استفاده کنید.
روز قبل از حرکت یک یا دو مدل غذا که نیاز به گرم کردن ندارند یا بصورت سرد هم میل می شوند ماند ( کتلت ، کوکو) حاضر کنید. چند دقیقه قبل از حرکت هم می توان این مدل غذاها را کمی گرم کرد.
به همراه داشتن آب آشامیدنی سالم و خنک
تعادل آب بدن یک ی از مهمترین چیزهایی است که باید در سفر به آن توجه کنیم. مصرف آب سالم در سفر از سردرد و یبوست جلوگیری می کند.همیشه یک بطری آب سالم همراه خود داشته باشید تا در هنگام نیاز بدن به آب یا هنگام پیاده روی بتوانید از آن استفاده کنید و نیاز بدن را رفع کنید. بخصوص در هنگام سف ر در تابستان که احتمال گرما زدگی بالا است مصرف آب خنک از گرما زدگی و آسیب فرد جلوگیری می کند
بهتر است به جای خرید بطری های منجم آب معدنی از فلاسک هایی که جداره شیشه ای یا فلزی دارند استفاده شود زیر پزشکان معتقدند که یخ زدن آب در بطی های پلاستیکی سرطانزا است.
در هنگام توقف در طبیعت و دیدن مناظر هیچ وقت به فکر نوشیدن از آب جوی و رودخانه حتی بکر و به ظاهر سالم نیفتید طیرا نه تنها ممکن است باعث مسمومیت شود بلکه ممکن است باعث ابتلا به امراض دیگری نظیر تب تیفوئید، بیماریهای ویروسی، اسهال و ...شود
در طول سفر اگر نسبت به سلامت آب در دسترس شک دارید می توانید آب مورد نیاز را جوشانده و بعد از سرد شدن مصرف کنید. همچنین باید به یاد داشته باشید که مصرف چای و قهوه جای مصرف آب را میگیر و این نوشیدنی ها بعلت خاصیت ادرار آوری می توانند باهث کاهش آب بدن نیز بشوند و همواره باید در همه اوقات از جمله سفر روزانه 6تا 8 لیوان آب استفاده شود.
آجیل و تنقلات سالم با خود ببرید
آجیلها معمولا انتخابهای خوبی در سفر هستند، به همراه داشتن مقداری آجیل تازه(نخودچی، کشمش، پسته، بادام و..)،خرما، بیسکویت های سالم و کم شکر بسیار مفید و کارآمد است. از میوه های خشک مانند توت خشکو... نیز استفاده کنید. همیشه قند اضافی برای شرایط ضروری به همراه داشته باشید، شکلات شیرین گزینه خوبی است. از مصرف تنقلاتی مانند پیپس و پفک بخصوص اگر به صورت فله ای عرضه شوند خودداری کنید.
مصرف میوه و سبزی
مهمترین ماده غذایی که مصرفشان در هنگام سفر محدود می شود میوه و سبزی ها هستند.این گروه از مواد غذایی منبع ویتامین ها و مواد معدنی هستند و توصیه می شود حداقل دو بار در روز، به شکل میان وعده یا همراه با غذا (سبزی یا سالاد) مصرف شوند.
نکته مهم در مورد این گروه این است که باید نسبت به شستشو و تمیز بودن آنها اطمینان داشته باشید. به منظور پیشگیری از ابتلا به آلودگی های انگلی، به تمیزی و تازگی سبزی ها نیز توجه خاص داشت. سعی کنید میوه ها وسبزی ها را خودتان و بصورت بهداشتی بشویید و هنگام مصرف پوست بکنید. از مصرف سالاد و سبزی های خام در رستوران ها خودداری کنید.
مصرف لبنیات در طول سفر
از شیر و ماست تازه استفاده کنید. ماست می تواند از بروز بسیاری از عفونت های روده ای مولد اسهال جلوگیری کند و گزینه خوبی در هنگام مسافرت است.
سعی کنید در هنگام سفر از محصولات لبنی پاستوریزه شده استفاده کنید. همچنین در هنگام سفر به مناطق روستایی از مصرف شیرهای تازه دوشیده شده، یا دیگر محصولات لبنی محلی خودداری کنید زیرا ممکن است شما را در معرض ابتلا به بیماری تب مالت قرار دهند.
ماست های پاستوریزه کم چرب گزینه خوبی برای تامین لبنیات است زیرا هم کلسیم بدن را تامین می کنند و هم سالم هستند.
سفر موعد پایان رژیم های غذایی نیست
داشتن رژیم در سفر کار راختی نیست. امتحان غذاهای محلی هر شهر قسمتی از سفر است که نمی توان به راحتی از آن چشم پوشی کرد، ولی می توان این غذاها ار در وعده های مختلف تقسیم کرد. بهتر است در هنگام سفر هدف غیر منطقی برای کاهش وزن نگذارید و هدف اصلی این باشد که وزن تان طی سفر افزایش پیدا نکند. بهتر است برای ادامه رژیم غذایی لاغری بیشتر از غذاهای پر حجم و کم کالری استفاده کنید تا دچار اضافه وزن نشوید و در عین حال بتوانید به همراه سایر همسفران غذا بخورید.
می توان ناهار را وعده غذایی اصلی قرار دهید و شبها معمولا از غداهای سبک و کم کالری تر استفاده کنید.
رستوران گردی
یکی از لذت های سفر، غذا خوردن در رستوران هاست. رستورانی را انتخاب کنید که از نظر بهداشت محیطی و رعایت بهداشت توسط کارکنان مطلوب باشد. در هنگام یافتن رستوران از افراد بومی کمک بگیرید و با کیفیت و تمیز ترین مکان را انتخاب کنید.
بهتر است هنگام انتخاب غدا در رستوران بهترین و سالمترین غذای منو را انتخاب کنید و تا جایی که ممکن است مصرف فست فود ها را کم کنید. اگر مجبورید ساندویچ سفارش دهید ساندویج های سالم با سس کم یا بدون سس سفارش دهید همینطور از سس هاس سالم تر مثل سس خردل استفاده کنید. برای پیش غذا سوپ میل کنید.
در رستوران ها از مصرف سالاد سبزی پرهیز کنید و در صورتی که قصد صرف غذاهای گوشتی را دارید توجه کنید که گوشت و مرغ و ماهی نیم پخته نباشد و کاملا پخته شده باشد به این مورد توجه کنید که درون گوشت هم کاملا پخته شده باشد و خام نباشد. همچنین تا جایی که می توانید از خوردن خورشت در رستوران خودداری کنید چون در اکثر رستوران ها چندین بار خورشت را گرم می کنند.
از تهیه غذا و مواد خوراکی از دستفروشها و دکه های خیابانی خوداری کنید چون ریسک زیادی دارند
چند توصیه غذایی دیگر
-از جمله بهترین مواد خوراکی در طول سفر که می توان از قبل در منزل تهیه کرد و همراه خود برد موارد زیر می باشد: ساندویچ های خانگی تهیه شده از نان، پنیر، گوجه فرنگی و خیار، تخم مرغ آب پز و سفت شده همراه با خیار شور و گوجه فرنگی، کوکوی سیب زمینی، کتلت های خانگی ، کره عسل یا مربا، مقداری گردو ، سبزی جات، میوه های شسته و ضدعفونی شده
-اگرچه سوسیس و کالباس بسیار راحت و در دسترس است اما بهتر است مصرف آن ها را به حداقل برسانید سوسیس و کالباس و انواع سس بدترین گزینههای غذایی در سفرهای بیش از یک روز هستند. همچنین سعی کنید کمتر از غذاهای آماده و کنسروی استفاده کنید و اگر مجبور به استفاده هستید قبل از مصرف حتما 20 دقیقه آن ها را بجوشانید و مراقب باشید که قوطی آن ها برآمده یا فرو رفته نباشد و نشتی و شکستگی هم نداشته باشد
- در صورتی که خودتان قصد پخت غدا در طول سفر رادارید نسبت به بهداشت ظروف توجه ویژه داشته باشید، وسایل پخت و پز را در نایلون های دربسته و تمیز نگهداری کنید.همچنین در طول سفر ظرف های غذا را در آب رودخانه نشویید زیرا ممکن است باعث آلودگی آن ها شود
- اگر غذایی همراه خود دارید و می خواهید از آن استفاده کنید حتما قبل از استفاده آن را در حد داغ شدن حرارت دهید تا در صورت وجود میکروب ، میکروب های آن از بین برود.
-همیشه پیش از صرف غذا دستان خود را بشویید و برای این منظور از آب پاک و سالم استفاده کنید.
- خوردن لیموی تازه را فراموش نکنید زیرا مصرف لیموی تازه باعث از بین رفتن میکروب مواد غذایی می شود.
-هرگز غذاهای پخته شده را بیشتر از دو ساعت در دمای محیط رها نکنید و در صورتی که هوا گرم است آنها را بیشتر از یک ساعت نگه ندارید. مهمترین نکته برای پیشگیری از مسمومیت غذایی، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است. غذاهایی که بیش از 3 روز در یخچال باقی مانده اند هرگز مصرف نکنید
-از ظروف پلاستیک برای نگه داشتن غذاهای داغ استفاده نکنید.
- در صورتی که تصمیم دارید گوشت و مرغ را از منزل همراه خود ببرید باید توجه کنید که آن ها را در ظرف یخ گذاشته و دقت کنید در طول راه و قبل از کباب کردن، کاملا سرد نگهداری شوند از گوشت هایی که در هوای آزاد آویزان شده و به فروش می رسند، استفاده نکنید
- برای صبحانه از پنیر و مرببای کوچک استفاده کنید تا مجبور نباشید اضافه آن را با خود حمل کنید.همچنین برای شام سعی کنید غذاهای سبک بخورید تا خواب راحت و خوبی داشته باشید.
-در سفر می توان از مصرف غذاهای سنگین که باعث تشنگی بیشتر می شود ( مانند کباب ها و کنسروها)، نوشابه ها و مخلفاتی مانند خیار شور کمتر استفاده کرد
منبع: بیا تور
ما را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید
آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"
روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.