فرخشهر کجاست؟ همه چیز در مورد این شهر زیبا و تاریخی

14 اسفند 1399
5205
40
3

استان چهارمحال و بختیاری یکی از سرزمین های تاریخی و خوش آب و هوای کشور است که در فلات مرکزی ایران واقع شده است.
این استان از قدمت و پیشینه تاریخی بسیار زیادی برخوردار است. وجود تپه هایی باستانی مختلف و آثار تاریخی کشف شده فراوان گواهی براین مدعا است . این استان در گذشته  به دو قسمت بختیاری نشین و چهارمحال نشین تقسیم می شده است.
درطی دوره های تاریخی وزمان های مختلف، نقاطی همچون باغملک ،کوهرنگ، اردل ، ایذه مالمیر، لردگان ، مسجد سلیمان و... جزة مناطقی بودند که ایل بزرگ بختیاری در آن سکونت داشته و در حقیقت قسمت بختیاری نشین استان چهارمحال و بختیاری بوده اند.
 مناطق و شهرهایی مانند دهکرد، فرخشهر، چالشتر،سامان، بروجن نیز مناطق مناطق چهارمحال نشین محسوب می شده اند.
در منطقه چارمحال دو شهر تاریخی چالشتر و فرخشهر از مهمترین مراکز داد و ستد بوده اند و دارای سابقه و پیشینه تاریخی زیادی می باشند.

فرخشهر کجاست
نمایی از شهر فرخشهر

فرخشهر با نام قدیمی قهفرخ، یکی از شهرهای تاریخی استان چهارمحال و بختیاری است که در استان چهارمحال و بختیاری و در مسیر شهرکرد به اصفهان واقع شده است و به دلیل قرار گیری در مسیر اصفهان به جنوب کشور یکی از مراکز مهم سیاسی و فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری محسوب می شود. این شهر همواره و در طول دوران مختلف یکی از شهرهای پر رونق و آباد استان چهارمحال و بختیاری بوده است.
برای آشنایی بیشتر با تاریخ و پیشینه این شهر زیبا و  جاهای دیدنی آن تا پایان با بیا تور همراه باشید.


    فرخشهر(قهفرخ)

    فرخشهر یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری است که بعد از شهرهای شهرکرد؛ بروجن و لردگان، چهارمین شهر بزرگ استان چهارمحال و بختیاری به لحاظ جمعیتی است. شهر فرخشهر در 10 کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری و 80کیلومتری اصفهان واقع شده است
    فرخشهر در شمال شرقی استان چهارمحال و بختیاری و در قسمت شرقی رشته کوه های زاگرس قرار دارد. این شهر در حدود 2040 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و حدود 3000 کیلومتر مربع نیز مساحت دارد.
    جهت رشته کوه های فرخشهر بیشتر شمالی - جنوبی است.  بلندترین ارتفاعات اطراف فرخ‌شهر  با ارتفاع 3100 متر کوه چفت  در جنوب این شهر است. دشت غازدانی و گلستان نیز پست‌ترین نقطه این شهر هستند که در غرب فرخشهر واقع شده اند. خاک این شهر دارای کیفیت و حاصلخیزی بسیار خوبی است.

    فرخشهر کجاست
    پارک سرچشمه

    در گذشته این شهر با نام قهفرخ می خوانده شده است که این نام برگرفته از گردنه ای با نام گردنه رخ است که در حوالی شهر فرخشهر قرار دارد. در سال 1349 با پیشنهاد تعدادی از اهالی فرخشهر و اهتمام و مساعدت شهردار این شهر این شهر به فرخ شهر تغییر نام داد.
     کاروانسرایی با حدود قدمت 1000  ساله در جوار این شهر کشف شده که نشان دهنده قدمت و پیشینه تاریخی این شهر می باشد. همچنین بر اساس اسناد تاریخی و نوشته ها این مجموعه تاریخی متعلق به قرن سوم هجری است و بیشتر از 1100 سال پیشینه دارد. 
    فرخشهر یک شهر فرهنگی با سابقه طولانی است که در سطح استان چهارمحال و بختیاری و کشور شناخته شده است. این شهر زادگاه شاعران و فرهیختگان زیادی بوده است از جمله شاعران و نامداران این شهر می توان به آصف قهفرخی اشاره کرد. مردم این شهر شیعه و به زبان فارسی تکلم می کنند. فرش بافی در این شهر مانند چالشتر نیز از قدمت زیادی برخوردار است و هر ساله  فرش های فاخری در این شهر بافته می شود. برای توجه به تاریخ و فرهنگ این شهر، روز بیستم اردیبهشت ماه در تقویم استان چهارمحال  ببختیاری به نام فرخشهر نامگذاری شده است.


    ابن بطوطه جهانگرد نیز در سفرهای خود از شوشتر و مالمیر به سمت اصفهان به مکانی به نام کریوه الرخ اشاره می کند که آخرین منطقه تحت حکومت اتابکان لر محسوب می شده است.در دامنه شمالی گردنه رخ، کتیبه ای سنگی قرار دارد که در زمان شاه عباس دوم حکاکی شده است. هنگام عبور شاه عباس دوم در مسیر راه باستانی اصفهان به خوزستان، و در هنگام گذر از این منطقه بر دل سنگ حک شده است. وجود این کتیبه نشان دهنده این است که این شهر یکی از مناطق مهم و راهبردی در فلات مرکزی ایران و در دوران صفویه بوده است

    فرخ شهر به خاطر موقعیت جغرافیایی خود و وجود ناهمواری‌ ها دارای  اقلیمی کوهستانی، زمستان‌های سرد و تابستان‌های نسبتاً معتدل است

    فرخشهر کجاست
    محیط پارک سرچشمه فرخشهر

    اگرچه در این منطقه آب جاری که بتوان آن را رودخانه نامید وجود ندارد ولی بخاطر بارش های زمستانی و ریزش برف و باران ، چشمه سارهای فصلی و دائمی زیادی در این منطقه وجود دارد. مهمترین آن ها عبارت اند از : 
    چشمه دریژنو ، نساء بنو، دره خرس، چشمه ماران، کاسه‌چی، ریزآب، آبشر‌شر، چشمه تنگ صیاد ،حسن خان، گل دره، پیرکوه، تنگ لاسان، بیدخل، کورچی، قنات نو، قنات بروی، قنات گلستان و....
    به دلیل وجود کوه ها و ناهمواری های متعدد و وجود چشمه ها  در کوه های اطراف این شهر گیاهان دارویی زیادی می روید. گیاهانی مانند: ، خارشتر، ختمی، قدومه، کنگر، گاوزبان، گون، گل آروانه، مچه ،زول، خاکشیر، رازیانه، ریواس، زنبق خودرو، بادرنجبویه، بابونه، پرسیاوش، پونه، سنبل الطیب، شنگ، آویشن، اکلیل، اسپند، برمه، ، پشمک تاج، تاج ریزی، ترشک، تره کوهی، ثعلب، شیرین بیان، فرفیون

    بیشتر بخوانید: زیباترین چشمه های استان چهارمحال و بختیاری

    این شهر دارای مناطق و مراکز تفریحی زیادی می باشد. از جمله از مناطق دیدنی این شهر می توان به : سنگ نوشته دوران صفوی، قلعه اسفندیار خان، مسجد جامع تاریخی فرخشهر، عصارخانه های تاریخی، محله قدیمی فرخشهر (مانند محله زیر طاقی و محله میدان گاه)، پارک جنگلی سرچشمه و چشمه دیریژنو، منطقه گردشگری بابا زکی، باغات میوه، محله سادات، دروازه های شهر اشاره کرد
    لازم به ذکر است تنها ذخیره گاه زیست کره استان چهارمحال و بختیاری با نام تنگ صیاد نیز در جوار این شهر قرار دارد در ادامه به معرفی مهمترین مکان های دیدنی و تفریحی شهر فرخشهر می پردازیم.

    تنگ صیاد

    منطقه حفاظت شده تنگ صیاد در محدوده کوه های فرخشهر و در ارتفاع 3000 متری از سطح دریا قرار گرفته است. تنگ صیاد  در جوار فرخشهر و در جنوب شرقی این شهر قرار گرفته است.

    فرخشهر کجاست
    تنگ صیاد

    این منطقه در سال 1352 به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد. این منطقه دارای دره های وسیع و بزرگ می باشد که زیستگاه جانوران و وحوش بسیاری می باشد. این منطقه به علت داشتن تپه ماهورها زیستگاه بسیار مناسبی برای قوچ و میش است و همچنین قسمت کوهستانی جنوبی تنگ صیاد مکان زیستگاه جانورانی مانند کل و بز و پلنگ است. این منطقه منطقه ای غنی از گیاهان دارویی می باشد.

    بیشتر بخوانید: منطقه حفاظت شده تنگ صیاد

    سنگ نوشته گردنه رخ

    سنگ نوشته گردنه رخ متعلق به دوران صفوی بوده است و با شماه 5996 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
    این سنگ نوشته در مسیر ره باستانی اصفهان به خوزستان قرار اشته است و در سال 1062 هجری قمری و به هنگام عبور شاه عباس صفوی از این مسیربر دامنه شمالی کوه رخ حک شده است.

    فرخشهر کجاست
    کتیبه گردنه رخ


    قلعه اسفندیار خان بختیاری

    این قلعه تاریخی متعلق به اسفندیار خان بختیاری یکی از خوانین ایلخانی هفت لنگ بختیاری بوده است. اسفندیار خان( صمصام السلطنه) این قلعه را در کنار جاده اهواز به اصفهان بنا کرد. این قلعه تاریخی در 60 مایلی اصفهان و 4 مایلی گردنه رخ واقع شده است.

    فرخشهر کجاست
    قلعه تاریخی اسفندیار خان بختیاری

    این قلعه مربوط به اواخر دوران قاجار است و در داخل شهر فرخشهر قرار گرفته است. این اثر تاریخی با شماره 12411 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

    قلعه های تاریخی استان چهارمحال و بختیاری


    چشمه بابا زکی فرخشهر

    در روزگاران قدیم عارفی به نام بابا زکی در این محل در عالم زهد و پاکی که بدان آراسته بود زندگی می کرده است و مردم از روی ارادت همه روزه به دیدار او میرفتند و از ارشادات و حسن معاشرت وی بهره می جستند. بابا زکی بعدها که فروغ زندگیش به خاموشی می گراید در همین مکان در نقطه ای که کسی از آن اطلاع دقیقی ندارد مدفون می شود و از آن پس، ایــن محل به بابا زکی معروف می شود. چنارهای بابا زکی قدمتی بیش از صد سال دارند. درختانی تنومند و پر جاذبه، این درختان با آب گوارای چشمه ای که با شگفتی از درون سنگی بیرون می آید کرامت و صفا و پر رنگی یافته اند.
    چشمه بابا زکی از ارتفاعی بلند آن هم از دل سنگ سر بر می آورد. در بالادست چشمه غاری وجود دارد، که از قدیم آن را چهل دختران نام نهاده اند


     مسجد جامع فرخشهر

    این مسجد جدید در جنوب میدان جدید الاحداث مرکز فرخشهر قرار داشت و قدیمی ترین و بزرگترین مسجد این شهر بود. بخش مهمی از ساختمان این بنا در دوران صفویه ساخته شده و در دوران های زندیه و قاجار یه تکمیل و بازسازی شده است. مسجد دارای شبستانهای متعدد و صحن وسیع بوده که توسط میراث فرهنگی تعمیر و مرمت شده ولی به دلایل نامعلومی این مسجد قدیمی در دهه 60 خراب شده و به جای آن مسجدی نو بنا نهادند

    پارک سرچشمه فرخشهر

    این پارک  دارای چشمه ای پر از آب و فضای سبز زیبا و چشم نواز و جنگلی است. اولین چیزی که در بدو ورود چشم هر بیننده ای را خیره می سازد آب نمای زیبای این پارک می باشد که بر روی استخرهای پارک قرار دارد. اساس آبادانی و شکل گیری پارک سرچشمه فرخ شهر چشمه ای است به نام دروغ زن

    فرخشهر کجاست
    پارک سرچشمه فرخشهر

    آب این چشمه بسیار با ارزش که در مسیر خود برکت و زیبایی و شکوفایی را به ارمغان می آورد جاذبه دلنشـینی را آفریده است. بخشی دیگر پس از عبور از پارک مسیر جوی های شهر را طی می کند و لطافت و سرسبزی را به درختان و گل های سطح شهر هدیه می کند. کمتر خیابانی را می توان یافت که صدای دلنشین آب  این چشــمه را در آن شنیده نشود.


    عصار خانه های فرخشهر

    در دوران قاجار تا اواخر پهلوی عصاری در استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. و در بسیاری از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری صاری رواج داشته و عصارخانه ها فعال بوده اند.

    فرخشهر کجاست
    عصار خانه صالحی

    در شهر فرخشهر در گذشته حدود 7 عصارخانه وجود داشته است که هم اکنون فقط 2 تا از آنها باقی مانده است. عصار خانه رضوی در میدان شهر و عصار خانه حاج حسین صالحی در کمر بندی شهر به سمت اصفهان

    منبع: بیا تور
     

    
    در ادامه بخوانید :ورزش مفرح رفتینگ در استان چهارمحال و بختیاری

     

    ما را درشبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید:

    با ما در اینستاگرام همراه باشید 

    آژانس مسافرتی" سیرسپهرسبا"

    روزهای زیبا و پرطراوتی برایتان آرزومند است.

    0 اظهار نظر
    مطالب مرتبط
    ساکنان استان چهارمحال و  بختیاری چه زبان و گویشی دارند؟
    ساکنان استان چهارمحال و بختیاری چه زبان و گویشی دارند؟
    معروفترین آبشارهای استان چهارمحال و بختیاری (آبشار زرد لیمه)
    معروفترین آبشارهای استان چهارمحال و بختیاری (آبشار زرد لیمه)
    کوهرنگ کجاست؟
    کوهرنگ کجاست؟
    10 رودخانه بزرگ استان چهارمحال و بختیاری
    10 رودخانه بزرگ استان چهارمحال و بختیاری
    19 مسیر گردشگری منحصر بفرد برای گشت و گذار در استان چهارمحال و بختیاری
    19 مسیر گردشگری منحصر بفرد برای گشت و گذار در استان چهارمحال و بختیاری
    مطالب تصادفی
    امام زاده بابا پیر احمد(ع)شهرستان بن|معرفی کامل|
    امام زاده بابا پیر احمد(ع)شهرستان بن|معرفی کامل|
    نکات لازم و ضروری برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در تورهای گردشگری و طبیعت گردی
    نکات لازم و ضروری برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در تورهای گردشگری و طبیعت گردی
    تاریخچه پرچم ایران از آغاز تاکنون
    تاریخچه پرچم ایران از آغاز تاکنون
    شما هم وارد بحث شید
    مطالب بیشتر